Kantoor
Nergens verkrijgbare kantoorbenodigdheden
Centenlijm, een tubetje - ‘Langgeleden’ gebruikt bij de Rabobank. Bestaat evenmin als het Belgisch woordenboek, boekhoudspijkers, gelinieerd carbonpapier, stippeltjeslijm, de papiermagneet (voor achter de radiator gevallen documenten) en de stempel ‘payment will never follow’.
Couponhark Vooral in zwang op banken. ‘In de jaren dertig werkte ik op een klein (twintig personen) bankierskantoor in Amsterdam’, herinnert een lezer zich. ‘Als er een nieuwe jongste bediende kwam, kreeg hij de opdracht “de slinger van de couponhark” te halen. Helemaal aan het einde van de stad was de bevriende firma waar hij heen moest, ingelicht. De “slinger” was een loodzwaar ijzeren voorwerp in een dichtgebonden jutezak. Het slachtoffer moest dat geval op zijn fiets trachten te binden en zo de stad door rijden. Hij kwam dan uitgeput en sprakeloos terug. Op een keer was het slachtoffer echter slim en hij zag dat hij dat ding nooit op zijn fiets zou kunnen laden. Hij bestelde op eigen houtje een taxi en kwam fris en vrolijk op kantoor terug. Het kantoor kon de taxi betalen.’ (H. Donker)
Dubbelponsingen Een lezer werkte omstreeks 1960 in de automatisering, toen dat nog ‘ponskaartenadministratie’ heette, waar nieuwkomers vaak eropuit gestuurd werden om een doosje dubbelponsingen te halen. ‘Ter verduidelijking: in ponskaarten wordt een cijfer aangegeven door één gaatje, een letter door twee ponsgaatjes in een kolom.’ (Frans Geleyns) Ook: een doosje ponsgaatjes, perforatorgaatjes of postzegelgaatjes. Voor Engelse secretaresses: a box of punchholes.
Een ponskaart
Grenszegels Een vakantiewerker op het Haarlemse kadaster zocht ze in de jaren zeventig.
Leckbier Op een Rotterdams scheepvaartkantoor zochten nieuwelingen de vrachttarieven uit voor stroop in kratten en kikkers met glazen oogjes. Elders moesten groentjes vrachttarieven berekenen voor onzinladingen als brandstof voor zweefvliegtuigen of een tankerlading met Duits Leckbier voor de dierentuin in Chicago. ‘Leckbier is een Duits scheldwoord voor “slecht, waterig bier”, maar in de uitleg voor onze groentjes was het “bier dat door lekkage en bij flessen vullen in de brouwerij werd opgevangen”. Hoewel het niet meer voor menselijke consumptie geschikt was, had de dierentuin in Chicago zogenaamd ontdekt dat de olifanten dit calorierijke afvalproduct zeer wisten te waarderen.’ (R. van de Wetering de Rooy)
‘Never come back’-lijn Nieuwelingen bij een scheepvaartkantoor moesten de papieren opzoeken van deze minder succesvolle rederij (vlaggenschip: de Hemelvaart 7). Ook gebruikt als spotnaam in de trant van Boerenstronkeradeel en FC Schubbekutteveen.
Plattegrond van de begroting Gezocht op het toenmalige Ministerie van Oorlog, anno 1950.
Pneumatische stoelpomp Een lezeres die twintig jaar geleden als vakantiehulp op een Rotterdams kantoor werkte: ‘De leukste die ze daar hadden, was de volgende: iemand liet onopvallend zijn bureaustoel zakken en riep dan: “Verdorie! Is m'n stoel weer in elkaar gezakt.” Het slachtoffer van die dag werd dan op pad gestuurd voor de pneumatische stoelpomp om de ingezakte stoel weer op hoogte te krijgen.’ (Liesbeth Claus)
Andere kantoorartikelen: het ronde archief (schertsnaam voor ‘prullenmand’, ook gebruikt als fopdracht), het steekproefladdertje (bij de Stichting voor Statistiek) en het referatenhamertje (bij de Rijksverzekeringsbank in Amsterdam).
Zwitserse bergmarine ‘In mijn eigen beginwerktijd op een kantoor (1960) werd ik ingeseind vooral niet te gaan zoeken naar de map van de Zwitserse bergmarine.’ (Lia Imhof)