Terrorismenetwerk en ground zero
In het verleden hebben oorlogen steeds geleid tot een forse uitbreiding van de woordenschat. De politiek van zowel agressor als verdediger, de gehanteerde strijdtechnieken, het gebruikte wapentuig - het zijn allemaal zaken die een naam moeten hebben. En doordat oorlogen veel aandacht krijgen, vinden de oorlogswoorden makkelijk ingang. De oorlogen van de twintigste eeuw leverden bijvoorbeeld de volgende woorden op: mosterdgas, stalinorgel, middellangeafstandsraket, napalm, neutronenbom, boobytrap, vuile oorlog, Balkansyndroom en wapenwedloop.
Wat is er veranderd in de taal sinds president Bush vorig jaar het terrorisme de oorlog verklaarde?
Foto: EPA/ANP
De meeste nieuwe oorlogswoorden zijn vrij simpele, veelal onopvallende samenstellingen. Zo zijn er sinds de WTC-aanslag vrij veel samenstellingen met terreur, terrorisme en terrorist geïntroduceerd, zoals antiterreuroorlog, schoenbom-terrorist, sluierterrorist en terrorismetax. De meeste hiervan verdwijnen na een kortstondige aanwezigheid in de media weer snel.
Een woord dat ‘the day after’ werd geïntroduceerd en nog geregeld kan worden aangetroffen, is terrorismenetwerk. In feite betekent deze samenstelling hetzelfde als terroristennetwerk, dat al sinds het begin van de jaren negentig wordt waargenomen. De ontwikkeling van dat laatste woord laat trouwens heel goed zien wat de wereldpolitiek sinds 11 september 2001 heeft beziggehouden: kwam terroristennetwerk in de tien jaar voor 11 september in totaal slechts vijf keer voor in de landelijke kranten, vanaf 14 september 2001 heeft het inmiddels al meer dan vijfhonderd keer in de krant gestaan. Zo'n enorme toename in het gebruik wekt sterk de indruk dat het woord in korte tijd deel is gaan uitmaken van de omgangstaal.
Eind oktober 2001 verscheen in de krant een veelbelovend nieuw woord om de oorlog tegen de terroristen in Afghanistan te typeren: grottenoorlog. Al snel bleek het echter geen toekomst te hebben. Mede dankzij de voor het Westen voorspoedige afloop van de Afghanistanoorlog verdween het meteen weer uit het nieuws. Ook vaktermen voor wapens die tijdens de Afghanistanoorlog werden ingezet, zoals hogedrukbom, bunkerbuster en cavecracker, staan nauwelijks meer in de krant nu het Talibanregime omvergeworpen is. Een van de weinige militaire termen die dankzij de WTC-aanslag het woordenboek van de toekomst zouden kunnen halen, is ground zero. Van oorsprong is dat een woord uit de Tweede Wereldoorlog, ter aanduiding van het terrein waarboven een atoombom is ontploft.