243 andere woorden voor backslash
Taaladviesdienst
Precies 150 Onze Taal-lezers gaven gehoor aan onze oproep een Nederlands alternatief te bedenken voor backslash, het woord waarmee het teken \ aangeduid wordt. In totaal deden zij 243 suggesties. Sommige van deze woorden blijken in de praktijk al gangbaar te zijn. Zo schrijft Peter Quite dat hij in computerliteratuur terugschrap tegengekomen is, een term die ook Louis Leenders al jaren gebruikt. ICT-medewerker Henny Lobbezoo heeft het in de omgang met computergebruikers over terugstreep, terwijl medisch secretaresse Yvonne van Diepen gemerkt heeft dat tegenschrap door anderen meteen goed begrepen wordt.
Terugschrap, terugstreep, tegenschrap: de begrippen die in de praktijk al gebruikt blijken te worden, behoren ook tot de termen die het vaakst door inzenders van ‘Ander woord voor...’ aangedragen zijn. De top-vijf:
- | terugstreep (14x) |
- | terugschrap (13x) |
- | tegenschrap (13x) |
- | leunstreep (11x) |
- | tegenstreep (8x) |
Veel inzenders combineerden hun alternatief voor backslash met een - al dan niet zelfbedacht - Nederlands woord voor het teken /, dat in de praktijk ‘slash’, ‘schuine streep’, ‘schrap’ of ‘Duitse komma’ genoemd wordt. Enkele voorbeelden van zulke woordparen: schrap en antischrap, noordooststreep en noordweststreep, struikelstreep en valstreep, stijgstreep en daalstreep en - volgens ons het leukste - Duitse komma en Oost-Duitse komma. Ook de vaakst ingezonden woorden terugstreep en terugschrap werden door sommigen voorzien van een ‘spiegelbeeld’: heenstreep respectievelijk heenschrap.
Veel ingezonden benamingen voor het teken \ hebben het woord schrap in zich. Dat is niet verwonderlijk, want schrap is de kortste Nederlandse aanduiding voor de /, de tegenhanger van het gewraakte teken. Naast de hierboven genoemde samenstellingen met schrap werden onder meer achterschrap, kantelschrap, keerschrap, rugschrap en spiegelschrap voorgesteld. Toch valt er ook wel iets tegen al die combinaties met schrap in te brengen. Schrap blijkt namelijk bij sommige taalgebruikers niet bekend te zijn in de betekenis ‘schuine streep’. Ook Van Dale (1999) ziet schrap niet als ingeburgerde aanduiding voor het teken /: dit woordenboek vermeldt dat deze betekenis alleen ‘bij typistes’ voorkomt. Om die reden ligt een combinatie met schrap minder voor de hand als alternatief voor backslash dan een met streep.
De verschillen tussen terugstreep, leunstreep en tegenstreep - de drie top-vijfwoorden met streep - zijn gering. Bij ons was het vaakst ingezonden terugstreep favoriet, omdat dat woord volgens ons het best de richting van het teken \ weergeeft. Voor het teken / zou het eerdergenoemde heenstreep gebruikt kunnen worden, maar ook het al zeer gangbare schuine streep voldoet goed als tegengestelde van terugstreep.
De eerste die terugstreep voorstelde, was Hermen Rijks uit Amsterdam. Hij ontvangt de boekenbon van €25, - van de Stichting LOUT (Let Op Uw Taal). Alle deelnemers worden hartelijk bedankt voor hun bijdragen en hun toelichtingen daarop.