Hom of kuit
Geen telefoon in het verkeer
Frank Jansen
Ook weleens bijna overreden of tegen de grond gelopen door iemand die een telefoontje tegen zijn oor gedrukt hield? En wat zei die persoon toen die daarop aangesproken werd? ‘Sorry, ik had maar één hand beschikbaar’? Of: ‘Sorry, ik lette niet op’?
Bij mij was het laatste het geval, en dat zal ook bij u zo zijn geweest. In dat licht is de nieuwste maatregel van de minister van Verkeer op z'n minst merkwaardig. Vanaf 30 maart mag je niet meer tegelijk telefoneren met een handtelefoon en een auto besturen. Het telefoneren zelf blijft mogen. Professionele rijders hebben dan ook snel een autotelefoon laten inbouwen die zonder handen kan worden bediend.
Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Het grote gevaar van rijdend telefoneren zit niet in de handen, maar in het hoofd van de telefoneerder. Onderzoek toont haarfijn aan dat de vertraging die het telefoneren op zichzelf (dus zonder handen) veroorzaakt bij het nemen van een beslissing zelfs groter is dan waneer de bestuurder dronken is. (Zie www.verkeerskunde.nl/artikelen/handsfree.htm.)
Het verbod van de minister stoelt op de denkfout dat alleen zichtbare handelingen moeite kosten, en praten of denken niet. Het is juist omgekeerd: een telefonerende bestuurder zit voortdurend op twee sporen informatie te verwerken en snel beslissingen te nemen. Daarvoor heeft hij maar een beperkte denkcapaciteit beschikbaar. Voor routinematige verkeersen gespreksactiviteiten is die ruimte voldoende. Het probleem is echter dat de deelname aan zowel een gesprek als aan het verkeer plotseling en onvoorspelbaar veel diepergaande verwerkingseisen kan stellen. Opeens stelt je gesprekspartner de vraag of je nog wel van haar houdt, precies op het moment dat je aan het voorsorteren bent op een rotonde... boem!
Kortom, het getuigt van overschatting om te denken dat je een gesprek kunt voeren en volwaardig aan het verkeer kunt deelnemen.
Daarom luidt de stelling deze keer:
Tegelijk telefoneren en actief aan het verkeer deelnemen moet verboden worden.
Bent u het eens of oneens met deze stelling? Breng voor 5 juli uw stem uit op onze website: www.onzetaal.nl. U kunt ook per post reageren; stuur een briefkaart met ‘telefoneren: mee eens’ of ‘telefoneren: mee oneens’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In een volgende aflevering de uitslag van de stemming.