Hom of kuit
Niet eindeloos tolken
Frank Jansen
Hebben personen die naar Nederland geëmigreerd zijn de plicht om de landstaal te leren? Er is geen politieke partij die daar met het oog op de komende verkiezingen geen uitspraak over heeft gedaan. Buitenlanders zouden verplicht een inburgeringscursus moeten volgen, compleet met een toets over vaderlandse geschiedenis en het Wilhelmus. Dit leidt tot honderden ambtenaren erbij die moeten gaan controleren of Ibrahim S. op tijd op cursus komt, en of Jadranka I. daar geen dutje doet.
Het is de vraag of dit middel wel in verhouding staat tot het doel. Hoe graag we ook willen dat iedereen deelneemt aan de samenleving, niemand kan daartoe gedwongen worden. Als een burger zich, door geen Nederlands te leren, van de samenleving afzijdig wenst te houden, moet de overheid hem daar vrij in laten. Tenminste, zolang die persoon in zijn eigen onderhoud kan voorzien.
Het getuigt wel van inconsequentie, en eigenlijk ook van een tikkeltje kwade trouw, als zo'n bewust afzijdige burger een beroep op de staatskas gaat doen om de negatieve gevolgen van die keuze te verzachten. Dat betekent in ieder geval: terughoudend zijn met de vertaling van voorlichtingsmateriaal, en geen subsidies meer voor tolken om mensen bij te staan die hier al twintig jaar wonen.
Natuurlijk is het niet meer dan redelijk om immigranten royaal in de gelegenheid te stellen de taal te leren. Stel een termijn van bijvoorbeeld drie jaar, en zorg ervoor dat in die tijd adequate taalcursussen beschikbaar zijn. Licht de immigranten ook helder voor over wat van hen op taalgebied verwacht wordt, en wat de sanctie is. Laat dat niet over aan het circus van beroepsbelangenbehartigers die als een mistbank tussen overheid en immigrant hangen.
Daarom luidt de stelling deze keer:
Binnen drie jaar moet een immigrant Nederlands hebben geleerd. Daarna heeft hij geen recht meer op tolken of vertalingen.
Bent u het eens of oneens met deze stelling? Breng voor 1 juni uw stem uit op onze website: www.onzetaal.nl. U kunt ook per post reageren; stuur een briefkaart met ‘tolken: mee eens’ of ‘tolken: mee oneens’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In een volgende aflevering de uitslag van de stemming.