Namen muzieknoten
? Ik vraag me al heel lang af waar de namen van de muzieknoten vandaan komen: do, re, mi, fa, sol, la en si. In de film The Sound of Music klaagt een van de kinderen dat die lettergrepen niets betekenen. Is dat inderdaad zo?
! Als losse woorden hebben die namen geen betekenis, maar ze komen ook niet uit de lucht vallen. Ze zijn - op do na - in de elfde eeuw ontleend aan de volgende Latijnse hymne ter ere van Johannes de Doper: ‘Ut queant laxis / Resonare fibris / Mira gestorum / Famuli tuorum / Solve polluti / Labii reatum / Sancte Ioannes’ (‘Opdat uw dienaren het wonderbaarlijke van uw daden luidkeels kunnen verklanken, ontsla, Heilige Johannes, de schuld van hun bezoedelde lippen’).
De benedictijner monnik en musicus Guido van Arezzo (ca. 995-1050) zocht een manier om toonladders of muziekstukken op elke gewenste toonhoogte te kunnen inzetten. De ‘absolute tonen’ a, b, c, d, e, f en g waren vanwege hun vaste (meetbare) toonhoogte niet geschikt. Guido ontdekte dat elk van de eerste zes regels van de hymne steeds één toon hoger begon dan de vorige regel; daarom waren die beginlettergrepen een goed hulpmiddel bij het treffen van de juiste toon, vooral in relatie tot andere tonen. Bovendien waren de ‘Aretijnse lettergrepen’ (zoals ze later wel genoemd werden) makkelijker te zingen dan a, b, c, enzovoort.
Guido's toonladder telde maar zes tonen. De naam si, gevormd uit de S en / van de laatste regel, werd daar in de latere toonladder van zeven tonen aan toegevoegd. Omdat ut niet zo geschikt is om te zingen, aangezien het op een medeklinker eindigt, werd deze naam later vervangen door do, dat volgens het Spectrum muzieklexicon (1991) is afgeleid van Dominus (‘Heer’). In plaats van sol wordt ook wel so gebruikt (zodat elke lettergreep open is) en in plaats van si ook ti (zodat elke naam met een andere medeklinker begint).