Eurobijnamen bekroond
Als het aan het Nationaal Forum voor de introductie van de euro ligt, betalen we met ingang van deze maand met ‘gouweringen’, ‘klebben’ en ‘hulken’. Het zijn een paar van de winnende voorstellen uit de eurobijnamenwedstrijd van het forum, die in november onder grote mediabelangstelling door staatssecretaris van Financiën Wouter Bos wereldkundig werden gemaakt.
In de prijzen vielen: fluitje (1 cent, naar de uitdrukking fluitje van een cent), duocent (2 cent), handje (5 cent, naar de vijf vingers aan een hand), deuppie (10 cent), dubbelduppie (20 cent - ‘dubbeldeuppie werd niet ontvangen’), halfom (50 cent), gouwering (1 euro, naar de goudkleurige rand), daalder (2 euro), kleb (5 euro, ‘kleinste eurobiljet’), eurojoet (10 euro), blauwtje (20 euro), brammetje (50 euro, naar ‘Abraham’), hulk (100 euro, vanwege de kleur), dubbeldekker (200 euro) en eurotop (500 euro).
Het viel op dat de jury voornamelijk naar originaliteit heeft gekeken. Namen die vaak werden ingestuurd en dus een redelijke kans zouden maken daadwerkelijk gebruikt te worden (bijvoorbeeld kwintje voor 20 eurocent), werden verworpen. En munten waarvoor eigenlijk al goede aanduidingen bestaan (onder meer de ‘eurostuiver’ en het ‘eurodubbeltje’), kregen met handje en deuppie een nogal gezochte naam. Ook brammetje wekt verbazing; ooit is die bijnaam voorgesteld voor het vijftigguldenbiljet, maar veel weerklank heeft die niet gevonden.
Ook elders werd gezocht naar eurobijnamen. Het programma OntbijtTV deed een oproep, net als De Telegraaf. Die laatste leverde onder meer vlo (voor de eurocent), Zalmmootje (biljet van 50 euro) en daalder (ditmaal voor 1 euro) op. Conclusie van de redactie: ‘De snel naderende invoering van de euro inspireert het publiek (nog) nauwelijks tot het bedenken van aansprekende bijnamen.’
Bron: persbericht Ministerie van Financiën; www.kro.nl; De Telegraaf, 10-11-2001