Pure emotie
Sta me toe om taal met economie en in het bijzonder met de beurs te vergelijken. Er zijn veel overeenkomsten. Ten eerste zijn er regels om het geheel niet in een absolute chaos te laten verlopen. Maar deze regels kunnen het geheel alleen inkaderen. Wat zich binnen het kader afspeelt, is tamelijk vrij.
Een verdere overeenkomst is dat we ná een verandering meestal exact kunnen verklaren wat er gebeurd is en waarom. Er zijn grotere en kleinere factoren die een rol spelen, maar er is er één die altijd weer roet in het eten kan gooien: de grote anonieme massa van individuele beleggers (de taalgebruikers). En hiermee komen we tot de kern van de vergelijking: zowel de beurs als de taal wordt bepaald door pure emotie.
Allen staat één groot doel voor ogen: het draaiend houden van de economie (de taalcultuur). En draaiend houden is iets anders dan beschermen. Dit laatste gaat over het algemeen niet lang goed. Een gezond evenwicht is alleen in een open, dynamische situatie te bereiken. In mijn vergelijking: als bepaalde dingen door concurren-