Medewerkers
Het is niet zo moeilijk te zien hoe de gebruiksmogelijkheden van het kale majesteit zich van de aanspreekvorm uitbreiden naar een gewone beschrijvende term. Dat zien we bijvoorbeeld gebeuren bij het tweede majesteit uit het volgende citaat: ‘Majesteit, mogen we onze hal de Willem-Alexanderhal noemen, had de directie van de Jaarbeurs aan de koningin gevraagd. Majesteit liet weten dat ze het een leuk ideetje vond.’ (de Volkskrant, 11-8-1993)
Waarschijnlijk waren de medewerkers van hof en regering de eersten die deze stap zetten. Zij gingen de koningin ook tegenover derden steeds meer aanduiden met majesteit. Zoiets komt meer voor. ‘Kun je pappa even roepen?’, vragen mensen aan een kind dat de telefoon opneemt. Dit majesteit was, zonder lidwoord, een even korte als ondubbelzinnige aanduiding en getuigde daarenboven van respect.
Het taalgebruik van hooggeplaatsten werd snel overgenomen door een ruimere kring van mensen die geen direct contact met de koningin hadden. Omdat deze laatsten geen gelegenheid hadden om haar aan te spreken, had majesteit precies dezelfde gebruiksmogelijkheden als de koningin. Dan wordt het erg aantrekkelijk om beide woorden ook wat het lidwoord betreft gelijk te behandelen, vooral als daarmee het archaïsche hare kan worden vermeden. En zo ontstond de majesteit.
Het is goed mogelijk dat nog iets anders heeft meegespeeld bij het opkomen van de majesteit. Hoe respectvol het lidwoordloze majesteit van hofkringen tegenover derden ook is, er kleeft iets opschepperigs aan. Alsof deze dignitarissen er impliciet mee willen duidelijk maken dat ze geregeld majesteit zeggen, dus in voortdurend contact met haar staan. Door het lidwoord de voor majesteit te zetten, werd het verband met de aanspreektitel wat losser, en het woord neutraler, dus beter bruikbaar. Daarbij komt dat de majesteit zich makkelijker in het zinsverband voegt. Dat zal iedereen beamen die de volgende twee zinnen aandachtig proeft:
Waarom waren die dertig minuutjes Signatuur over de Majesteit in het geheel niet te verdragen?
(de Volkskrant, 18-4-1995)
Waarom waren die dertig minuutjes Signatuur over Majesteit in het geheel niet te verdragen?
In de tweede zin knarst het mijns inziens even na over. Het zal wel geen toeval zijn dat journalisten een kaal Majesteit, dus zonder lidwoord, schrijven aan het begin van de zin.