Hoofdletter binnen haakjes?
? Welk woord krijgt een hoofdletter in de zin ‘(G/gemeentelijke) A/ambtenaren mengen zich in landelijk debat’, met andere woorden: als een zin begint met een woord dat tussen haakjes staat?
! Wat ons betreft het eerste woord: ‘(Gemeentelijke) ambtenaren mengen zich in landelijk debat.’
In verschillende taaladviesboeken kunnen we de volgende regels lezen voor afwijkend hoofdlettergebruik aan het begin van een zin:
1. | Als de zin begint met ‘apostrof + letter’ (bijvoorbeeld 's of 't) krijgt het daaropvolgende woord een hoofdletter: ‘'t Is toch te gek!’ |
2. | Begint de zin met een cijfer en/of een symbool, dan volgt er een kleine letter: ‘75% heeft zijn stem uitgebracht.’
Maar over zinnen die beginnen met een woord tussen haakjes zwijgen de naslagwerken. Welke oplossing ligt nu het meest voor de hand? |
Een woord dat tussen haakjes staat, verschaft extra informatie. Je zou dus kunnen zeggen dat het weggelaten kan worden: (gemeentelijke) ambtenaren is te interpreteren als ‘gemeentelijke ambtenaren’ én als ‘ambtenaren’. Zo beschouwd hebben gemeentelijke en ambtenaren evenveel ‘recht’ op een hoofdletter. Als we naar de bovengenoemde twee regels kijken, dan lijkt (gemeentelijke) ambtenaren op het eerste gezicht het best binnen regel 1 te passen: zinnen die onder regel 1 vallen, beginnen ook met een - weliswaar verkort - woord. Maar volgens ons ligt het toch het meest voor de hand om de hoofdletter toe te kennen aan gemeentelijke. In de eerste plaats is gemeentelijke een volledig woord - met een beginletter - in tegenstelling tot 's en 't, waaruit de beginletters weggevallen zijn. In de tweede plaats ziet de zin ‘(gemeentelijke) Ambtenaren mengen zich in landelijke debat’ er erg vreemd uit, omdat de hoofdletter A te ver af staat van het begin van de zin. En in de derde plaats is het volgende subtiele argument aan te voeren: hoewel tussen haakjes, staat gemeentelijke er niet voor niets; het voegt informatie toe aan ambtenaren. Alleen al daarom zou gemeentelijke beschouwd moeten worden als het eerste woord van de zin.
Het zal overigens niet zo vaak voorkomen dat een zin begint met een woord tussen haakjes: het eerste woord is meestal een zogenoemd functiewoord (lidwoord, voorzetsel, voegwoord of voornaamwoord), en dat is zelden of nooit weglaatbaar. Leest u dit stukje er maar eens op na.