Kennisgeving/kennisneming
? Welk woord is juist in ‘iets voor... aannemen’: kennisgeving of kennisneming?
! De uitdrukking luidt ‘iets voor kennisgeving aannemen’; de betekenis is ‘iets naast je neerleggen, je er verder niet aan storen’.
Kennisgeving betekent ‘(officiële) mededeling of bekendmaking, (officieel) bericht’; kennisneming is ‘het kennisnemen, inzage’. Tussen kennisgeving en kennisneming bestaat een zogenoemde ‘converse relatie’: in betekenis zijn ze elkaars spiegelbeeld. Andere voorbeelden: geven - nemen en leraar - leerling. Kennisgeving/kennisgeven van betekent ‘iemand (anders) op de hoogte stellen van iets’ en kennisneming/kennisnemen van is ‘jezelf op de hoogte stellen van iets’.
‘Iets voor X aannemen’ betekent zoveel als ‘iets aannemen onder de opvatting dat het (een) X is’. Op de plaats van X kan een bijvoeglijk naamwoord ingevuld worden, bijvoorbeeld juist, óf het zelfstandig naamwoord kennisgeving. Als je een brief ‘voor kennisgeving aanneemt’, ga je er dus van uit dat het (alleen maar) een kennisgeving, een mededeling, is. Invulling van kennisneming (‘iets voor kennisneming aannemen’) levert iets raars op, namelijk dat ‘iets’ een ‘kennisneming (inzage)’ is.
Degenen die ‘iets voor/ter kennisneming aannemen’ gebruiken, hebben waarschijnlijk een andere uitdrukking voor ogen: ‘iemand iets ter kennisneming toesturen’, wat betekent dat je iemand iets toestuurt met het doel dat hij/zij er kennis van neemt. In deze uitdrukking past kennisgeving weer niet; ‘iemand iets ter kennisgeving toesturen’ zou betekenen dat je hoopt dat die persoon er kennis van gééft. En dat is natuurlijk niet bedoeld.