Vraag en antwoord
Taaladviesdienst
Gelekt
? Als een ambtenaar vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld, horen en lezen we in de media: ‘De ambtenaar heeft gelekt.’ Wat vindt u van het gebruik van lekken in deze zin?
! Hoewel velen er moeite mee zullen hebben, keuren we het zeker niet af; lekken in deze betekenis is helemaal ingeburgerd. Bijna alle hedendaagse woordenboeken vermelden bij lekken óók iets als ‘geheime, vertrouwelijke informatie laten uitlekken’. Van Dale geeft deze betekenis voor het eerst in de elfde druk (1984). Dit lekken wordt nu vooral nog in politieke contexten gebruikt; het staat dan ook in allerlei boekjes over politiek taalgebruik (onder andere Politiek woordenboek (1985), Parlementaal (1991) en Politieke woorden (1997)).
Sommigen zullen lekken in deze betekenis afkeuren als anglicisme; het is een betekenisontlening uit het Engels: to leak betekent ‘(informatie) laten uitlekken’. Maar er is nog iets anders aan de hand. Velen zullen in de bovenstaande zin een lijdend voorwerp missen; ze verwachten dat de zin bijvoorbeeld luidt: ‘De ambtenaar heeft vertrouwelijke informatie gelekt.’ De woordenboeken bevestigen dat lekken in deze betekenis een ‘overgankelijk werkwoord’ is (een werkwoord met lijdend voorwerp). Toch blijkt uit de gegeven voorbeeldzinnen dat er lang niet altijd een lijdend voorwerp bij staat (vergelijk Verschueren (1996): ‘hij heeft het plan gelekt’ met Koenen (1999): ‘de ambtenaar heeft gelekt’). Dat lijkt onjuist, maar is dat niet: overgankelijke werkwoorden hóéven niet altijd een lijdend voorwerp bij zich te hebben. Neem bijvoorbeeld het werkwoord eten; afhankelijk van de context kan dit werkwoord met of zonder lijdend voorwerp voorkomen. Vergelijk de volgende zinnen:
- | Mijn oma eet iedere dag om vijf uur een appeltje. |
- | Mijn oma eet iedere dag om vijf uur (een maaltijd). |
In de eerste zin kan het lijdend voorwerp een appeltje niet weggelaten worden zonder dat de betekenis van de zin verandert. Bij de tweede zin wordt een maaltijd bij voorkeur wél weggelaten; het is zelfs overdreven volledig om het te laten staan. Dat komt doordat de betekenis van (een) maaltijd in het werkwoord eten besloten zit. Soms is er niet zo'n algemeen woord als (een) maaltijd dat we in gedachten kunnen invullen, maar begrijpen we wel zoiets algemeens, bijvoorbeeld in ‘Ik lees graag (boeken, kranten, tijdschriften, enz.).’ Lekken is hierin vergelijkbaar met eten en lezen. Als het ‘lekmateriaal’ achterwege blijft, zit de aard ervan (‘vertrouwelijke informatie’) blijkbaar voldoende in het werkwoord lekken vervat - althans in politieke kringen, waarbinnen dit lekken is ontstaan. Maar het is niet vreemd dat menige taalgebruiker er nog aan zal moeten wennen.