Neerwaartse spiraal
Rapper Demis Veltman (rechts) bracht, samen met een aantal speciaal voor het congres verzamelde collega's, Nederlandstalige rap en hiphop ten gehore.
Foto: Bart Versteeg
De media kijken voor hun selectie steeds meer en soms alleen maar naar de entertainmentwaarde van uitspraken. Die kan liggen in de grappigheid of de schandaalwaarde of de bonjewaarde. Ruzie en gelach. De politicus, die als enige beroepsbeoefenaar zijn baas beneden zich heeft, is voor honderd procent van de media afhankelijk om met zijn baas in contact te komen. En de media vervullen een sleutelrol bij het functioneren van ons staatsrecht. De keuzes die zij maken, hebben niets te maken met het staatsrecht, maar liggen in de sfeer van commercie en concurrentie. En het is opvallend dat de politicus steeds meer bereid is om zich afhankelijk op te stellen tegenover de pers. Soms doelbewust, soms ongemerkt gaat hij zich aanpassen aan die criteria voor publiciteit: de grap, het schandaal of de bonje. En dit is een neerwaartse spiraal.
Wat ze beter kunnen doen, is hun algemene taalvaardigheid en expressievermogen verbeteren door serieuze langdurige cursussen te volgen in de eerste jaren van hun politieke bestaan. Want het is wel degelijk mogelijk om via een veel grotere taalbeheersing tot taalvorming te komen, die beter dan nu de verschillende oren tegelijk kan bedienen. Ideaal zal het nooit worden, maar het kan wel beter.
Nederland is een polderland, met een poldereconomie en polderbestuur en poldertaal. En voor mij is poldertaal de politieke taal in ons land. Wijd, vlak, saai, en vooral gericht op consensus.