vangrail terug de weg op stuiteren wordt opgelost: de linkerwielen komen in een goot terecht, waardoor het voertuig wordt ‘vastgehouden’.
lollyen Vier jaar geleden werden de Spaanse Chupa Chups-lolly's in Nederland geïntroduceerd en sindsdien is de populariteit van de lolly ook onder ouderen enorm toegenomen. Er is zelfs een nieuw werkwoord: lollyen. ‘De lolly is hip. Op housefeesten, op de werkvloer, in de supermarkt of in de file; overal wordt stoer gelollyd.’ (De Telegraaf, 28 juli 1999)
mee-eterstrip Sinds Nivea in 1998 de ‘clear-up strip’ op de markt bracht, zijn L'Oréal en Pond's ze ook gaan verkopen: strips voor neus, kin en voorhoofd die onzuiverheden uit de poriën verwijderen. In Rails van juli/augustus 1999 wordt de ‘mee-eterstrip’ onder de loep genomen. ‘Nederland ontdekt massaal een nieuwe “kwaal”: de mee-eter, die het zich vooral op de neus goed laat smaken. Gelukkig is er nu de mee-eterstrip.’ De conclusie van Rails is overigens: ‘Hetzelfde resultaat bereik je voor veel minder geld met een stukje plakband.’
millennium- Natuurlijk is millennium geen nieuw woord, maar door de actualiteit ervan ontstonden er in 1999 allerlei gelegenheidssamenstellingen: behalve millenniumprobleem, millenniumproof en millenniumwisseling ook woorden als millenniumbaby, millenniumfeest, millenniumkorting, millenniumnacht, millenniummenu, millenniumcruise, millenniumkoorts. Bovendien is er onlangs een cd met ‘millenniumsoul’ verschenen, is in Hilversum de eerste ‘millenniumboom’ geplant, en is er in Zeist een ‘pastorale millenniumwinkel’ geopend. ‘Wie in het zicht van de millenniumwisseling door vragen en angsten wordt bevangen, kan vanaf volgende week in Zeist in een “pastorale millenniumwinkel” terecht. (...) De geschiedenis leert dat gebeurtenissen als een eeuwwisseling bij veel mensen vragen oproepen naar de zin van het leven.’ (Metro, 12 november 1999)
minimawinkel De nationale welvaart neemt toe, maar lang niet iedereen profiteert daarvan. Voor de minima werd daarom de ‘minimawinkel’ bedacht: ‘De gemeente Heerlen onderzoekt de vestiging van een “minimawinkel” waar levensmiddelen die de houdbaarheidsdatum naderen met korting kunnen worden gekocht. Alleen mensen met een uitkering kunnen gebruikmaken van de winkel.’ (de Volkskrant, 4 november 1999)
mobifoon Nederland communiceert steeds ‘mobieler’ en voor de mobiele telefoon komen er dan ook steeds meer namen: ‘De mobifoon is de kroon op een eeuw waarin mobiliteit en individualisering een grote vlucht hebben genomen.’ (HP/De Tijd, 16 juli 1999)
naamnummer Naast het klassieke, uit cijfers bestaande telefoonnummer introduceerde KPN enige tijd geleden naamnummers, een woord dat samen met naambellen in 1999 tot de krant doordrong: ‘Naamnummers, te draaien via de letters achter de cijfertoetsen (0800-PIZZA), zijn gemakkelijk te onthouden en daarom commercieel aantrekkelijk.’ (de Volkskrant, 18 september 1999)
nulverdiener Hij is niet erg van deze tijd met de stijgende werkgelegenheid, maar hij heeft wel eindelijk een naam gekregen, de persoon zonder inkomsten uit arbeid: ‘Ik ben een nulverdiener! Heb geen inkomen.’ (Algemeen Dagblad, 16 september 1999)
personal shopper ‘Behalve de kapper aan huis, de stomerij bij de benzinepomp en de wasserette op afroep kent de uitdijende markt van de gemaksservice nu de personal shopper. Ofwel: winkelen zonder tijdverlies. De klant bestelt, de personal shopper struint de zaken af.’ (Algemeen Dagblad, 21 september 1999) Personal shopper Carla Beijsens vertelt in de Viva van 15-21 november 1999 over haar - voor Nederland nieuwe - beroep: ‘In principe is het juist kostenbesparend. Ik laat me tijdens het winkelen niet afleiden, koop precies wat je vraagt.’
regelkever Er is een andere, nog minder vleiende benaming voor ‘regelneef’: regelkever. ‘Nadat “regelkever” Jozias van Aartsen vier jaar lang de dienst had uitgemaakt, maakte de “softe” Apotheker na een jaar plaats voor “Eurofanaat” Brinkhorst.’ (NRC Handelsblad, 13 oktober 1999)
stabiliteitsforum Benaming voor een instrument om de internationale kapitaalstromen in goede banen te leiden: stabiliteitsforum. ‘Het stabiliteitsforum waartoe de zeven grootste industrielanden dit weekeinde besloten, heeft, naast zijn andere opdrachten, een belangrijke taak: orde brengen in de chaos van regelgeving voor de financiële markten.’ (NRC Handelsblad, 23 februari 1999)
tankini Uit het Engels is de term tankini overgenomen voor een bikini met als bovenstukje een topje of hemdje (een ‘tanktop’).
Foto: Michael van Emde Boas
tostigeneratie Het dagblad Trouw merkt op dat - na de patatgeneratie - de zogeheten tostigeneratie oprukt: kinderen in de puberteit met ouders in de overgang, ‘die dus van twee kanten worden “geschroeid”’ (Trouw, juli 1999).
winkelstaat Ten tijde van de troonrede werd de maatschappij, die even tevoren nog ‘netwerkmaatschappij’ of ‘informatie-economie’ heette, in NRC Handelsblad (21 september 1999) omgedoopt tot ‘winkelstaat’: ‘Burgers zijn klanten geworden. Ze winkelen bij een overheid die grossiert in publieke en publiek-private diensten. De Staat der Nederlanden is gereorganiseerd tot een winkelstaat.’
zorgschaarste Het toekomstige gebrek aan zorgverleners hangt in het fin de siècle als een zwaard van Damocles boven de samenleving: ‘Als de zorgschaarste verder toeneemt, dreigt euthanasie maatschappelijk gewenst te worden.’ (NRC Handelsblad, 2 november 1999)