Vraag en antwoord
Taaladviesdienst
Bosch(') woordenboek
? Wat is juist: een Bosch woordenboek of een Bosch' woordenboek?
! Een Bosch woordenboek is juist. Bosch (‘uit, betreffende Den Bosch’) is hier een bijvoeglijk naamwoord, dat is afgeleid van de aardrijkskundige naam Den Bosch. Geografische bijvoeglijke naamwoorden leiden we vaak van aardrijkskundige eigennamen af door een -s toe te voegen, bijvoorbeeld Amsterdam - Amsterdams, Den Haag - Haags. Omdat Den Bosch al op een s-klank eindigt, gaan we twijfelen: moeten we misschien een apostrof toevoegen om duidelijk te maken dat Bosch in een Bosch woordenboek een bijvoeglijk naamwoord is? Het antwoord is ‘nee’. We kunnen de apostrof niet gebruiken om van een aardrijkskundige eigennaam een bijvoeglijk naamwoord te maken. De apostrof voegen we alleen toe om een bezitsrelatie weer te geven bij zelfstandige naamwoorden en eigennamen die op een s(-klank) eindigen. Daarom is het bijvoorbeeld wél Bosch' nieuwe stofzuiger (‘de nieuwe stofzuiger van de firma Bosch’) en Den Bosch' burgemeester (‘de burgemeester van Den Bosch’). Vergelijk ook Bosch' kunstwerk (‘een kunstwerk van Jeroen Bosch’) en een Bosch kunstwerk (‘een kunstwerk uit/in Den Bosch’).
Het komt erop neer dat we dit soort geografische bijvoeglijke naamwoorden net zo moeten behandelen als andere bijvoeglijke naamwoorden die eindigen op een s(-klank), zoals komisch en los. En dat betekent in dit geval dat we er alleen aan moeten denken geen buigings-e aan het bijvoeglijk naamwoord te plakken, omdat het hier vóór een onzijdig zelfstandig naamwoord staat en voorafgegaan wordt door het onbepaalde lidwoord een. Dus: een komisch voorval, een los gesprek en een Bosch woordenboek. Als we het bepaalde lidwoord het gebruiken, verschijnt de buigings-e doorgaans wel: het is het komische voorval, het losse gesprek en het Bossche woordenboek, al is het Bosch woordenboek - als vaste combinatie - ook te verdedigen.
Dat op het titelblad van het échte Bosch' Woordenboek toch een apostrof staat, valt mede de Taaladviesdienst te verwijten. In 1992 vroeg de redactie van dit woordenboek ons naar de juiste schrijfwijze van de naam, en in een slecht doordacht advies raadden wij Bosch' Woordenboek aan. Dat is een betreurenswaardige fout.