Vraag en antwoord
Taaladviesdienst
Gedood/omgekomen
? Op radio en tv kun je tegenwoordig om de haverklap zinnen horen als ‘Bij de overstromingen zijn drie mensen gedood.’ Ik heb geleerd dat gedood hier onjuist is en vervangen moet worden door omgekomen. Geldt dit niet meer?
! Volgens Van Dale (1995) en Verschueren (1996) wel. Deze woordenboeken vermelden bij gedood worden dat deze combinatie in de betekenis ‘omkomen’ (bijvoorbeeld bij een ongeval) een anglicisme is (to be killed). In de handwoorden-boeken komt gedood worden in deze betekenis niet voor. Verscheidene taaladviesboeken raden aan het niet te gebruiken. De reden hiervoor is dat doden een handeling van een persoon veronderstelt; we zouden het alleen letterlijk gebruiken in de betekenis ‘vermoorden’ en figuurlijk in bijvoorbeeld de tijd doden. Uit deze redenering volgt dat een krantenkop als ‘Motorrijder gedood’ in het Nederlands betekent dat er een motorrijder vermoord is, terwijl er bedoeld is dat er iemand is omgekomen bij een ongeval.
Uit verschillende bijdragen in Onze Taal (de eerste verscheen in 1935, de andere geregeld in de decennia daarna) blijkt dat het gebruik van gedood worden in de betekenis van ‘omkomen’ een ‘hardnekkige fout’ is. Tegenwoordig komt het inderdaad zo vaak voor dat we ervan uit kunnen gaan dat slechts weinigen ook maar vermoeden dat er iets mee aan de hand zou zijn. Blijkbaar is de gedachte aan personen die iemand om het leven brengen geheel op de achtergrond geraakt.
Daar is wel een verklaring voor. Verscheidene werkwoorden, zoals kwetsen en schokken, hebben een onderwerp dat geen handelende persoon hoeft te zijn, maar ook een oorzaak kan uitdrukken. Uit de krantenkop ‘Premier geschokt’ kun je dan ook niet noodzakelijk afleiden dat een persoon de premier geschokt heeft; het kan ook een gebeurtenis geweest zijn. Het lijkt erop dat doden op dit punt vergelijkbaar is. De kop ‘Twee koeien gedood bij blikseminslag’ benadrukt dan dat de bliksem de oorzaak was van de dood van de koeien.
Kortom: er bestaat wat ons betreft geen bezwaar tegen een zin als ‘Bij de overstromingen zijn drie mensen gedood.’ Wie deze constructie gebruikt, loopt een klein risico de kritiek te krijgen dat hij een anglicisme (of germanisme: getötet werden) gebruikt, maar wij vinden dat daar voldoende tegen in te brengen is.