Uitroeiing
Welnu, torquemada wordt overdrachtelijk gebruikt voor ‘inquisiteur, ondervrager’ of ‘ketterjager’. Ook de Engelsen gebruiken het op deze manier, eveneens sinds de 19de eeuw. Het woord houdt de herinnering levend aan de wrede Spaanse grootinquisiteur en dominicaan Tomás de Torquemada (1420-1498).
Torquemada was prior van de dominicanen in Segovia en biechtvader van Isabella van Castilië. Hij deed haar als kind beloven dat zij, als zij eenmaal de troon zou bestijgen, werk zou maken van de uitroeiing van ketters. Dit omdat hij ervan overtuigd was dat de chaos waarin Spanje in de 15de eeuw verkeerde het gevolg was van te nauwe contacten tussen christenen en ketters, zoals joden en Moren.
In 1478 blies Isabella, inmiddels koningin geworden, de inquisitie - een rechtbank voor ketters - nieuw leven in. Vijf jaar later werd Torquemada benoemd tot grootinquisiteur. Hij reorganiseerde de inquisitie en stelde nieuwe richtlijnen vast. Voortaan werden ook mensen die waren beschuldigd van sodomie, overspel, blasfemie, tovenarij of het heffen van woekerrente, aangemerkt als ketters. Bekentenissen werden afgedwongen door martelingen.
Vijftien jaar lang stond Torquemada aan het hoofd van de Spaanse inquisitie. Volgens oude schattingen veroordeelde hij in die periode ruim tienduizend mensen tot de brandstapel; hedendaagse historici houden het op ruim tweeduizend.