Onbewust
Moedertaalsprekers van het Nederlands passen de klankwet onbewust toe. Maar in dit onbewuste karakter schuilt ook het probleem: als de spreker de voorafgaande klank niet goed kan beoordelen, is de harmonisatie ook onduidelijk. Dat doet zich bijvoorbeeld voor in het geval van het werkwoord niesen. Het voltooid deelwoord is geniest; of schrijf je daar geniesd? Het antwoord op die vraag is dus, zoals we net zagen, afhankelijk van de vraag of je het voltooid deelwoord moet verbuigen als genieste of als geniesde. Maar die vraag is weer afhankelijk van de aard van de s-klank van niesen. Is dat een s of een z? Als je dat niet weet, zul je ook problemen hebben met genieste. Wie twijfelt over de uitspraak, heeft ook problemen met de spelling. (Overigens geeft het Groene Boekje zowel geniest als geniesd.)
Natuurlijk ontwikkelen mensen die moeite hebben met de uitspraak allerlei strategieën om toch goed te spellen. Wie niet weet of verhuizen met s of z moet worden uitgesproken, herkent de z als een letter waar de d bij hoort. Zo iemand zal automatisch het woord verhuisd correct met een d spellen (zie ook het kader hiernaast: ‘Hoe werkt 't kofschip?’). De kofschipregel is een van de succesvolste strategieën in dit verband, omdat hij een klankwet formuleert in termen van letters. Daardoor kan kennis over het woordbeeld (vrezen heeft een z) de taalgebruiker helpen bij de afleiding van een onbekende spelling (gevreesd).
Aquarel van het kofschip De Libra van kapitein H.R. Giezen uit Veendam, liggend voorde rede van Napels, 1859.
Collectie Veenkoloniaal Museum, Veendam. Fotografie: Thijs Quispel
Samenvattend: de spelling van voltooide deelwoorden met d of t is geen gevolg van de kofschipregel, maar heeft dezelfde reden als de spelling woord in plaats van woort en hoed in plaats van hoet. De aard van de klank die onmiddellijk aan de d of t voorafgaat is dus niet een directe, maar een indirecte reden voor de keuze voor d of t. We spellen d of t al naar gelang de klank die je hoort bij verlenging, en de toegevoegde d of t harmoniseert met de laatste klank van het oorspronkelijke woord.