Vraag en antwoord
Taaladviesdienst
Nooit ofte/en te nimmer
?Wat is juist: nooit en te nimmer of nooit ofte nimmer?
!Nooit ofte nimmer is van oorsprong de juiste uitdrukking. Nooit en te nimmer komt in het dagelijks taalgebruik weliswaar vaak voor, maar staat (nog) niet in de woordenboeken. Wij raden u daarom aan het op nooit ofte nimmer te houden.
Ofte is de oude vorm van of, die alleen nog gebruikt wordt in het voegwoord oftewel en in de vaste uitdrukkingen nooit ofte nimmer en ja ofte nee. Doordat ofte in het hedendaagse Nederlands niet voorkomt, herkennen velen het niet meer als één woord, maar vatten zij het op als een combinatie van of en het voorzetsel te. Te kan dan losgemaakt worden van of De vervanging van of door en is goed voorstelbaar; er bestaan immers vergelijkbare uitdrukkingen met en (eenzaam en verlaten, altijd en eeuwig, blij en verheugd). En in bijvoorbeeld ‘Neem je het aanbod aan te ja ofte nee?’ in plaats van ‘Neem je het aanbod aan ja ofte nee?’ wordt te niet alleen van ofte losgemaakt, maar ook twee keer gebruikt, als een soort ‘versterking’ voor ja en nee.
Nooit en te nimmer komt niet alleen vaak, maar ook al vrij lang voor. In het oktobernummer van 1941 schrijft de redactie van Onze Taal over de foutieve spelling of te wel (in plaats van ofte wel/oftewel). Zij vervolgt met: ‘Hoe gevaarlijk het is zulke fouten te maken, hoe licht zij tot navolging wekken, toont ons een krant waarin wij lezen: nooit en te nimmer. Dat wordt waarlijk al te gek.’ De groep taalgebruikers die ofte niet meer herkent als één woord zal in de loop van de jaren alleen maar gegroeid zijn.
De woordenboeken hebben nooit en te nimmer vooralsnog niet opgenomen; alleen de Grote Koenen (1986) vermeldt bij nooit ofte nimmer ‘thans ook, doch minder juist: nooit en te nimmer’. In de opvolger van de Grote Koenen, Wolters' Koenen (1992), komt deze opmerking niet meer voor. Toch is het goed voorstelbaar dat nooit en te nimmer op de lange duur in de woordenboeken terechtkomt. Te ja of te nee treffen we al aan in Van Dale (1995), zonder afkeurende opmerking. (Voorbeeldzin: ‘Zij spraken over het gebruik van condooms te ja ofte nee’, ‘al dan niet’.) Wij raden u echter ook in dit geval aan het op de oorspronkelijk juiste vorm ja ofte nee te houden.