Tafel aan de muur
Stoel is een woord dat van oudsher in onze taal bestaat, tafel is dat niet. Het is een leenwoord uit het Latijn: tabula. In het latere Latijn, het volks-Latijn, werd de b als een v uitgesproken: tavula, tavola. Zo kon het Middelnederlands het woord ontlenen als tavele. Daaruit ontstonden later de varianten tafel en taffel. Een tabula/tafel was een plank, of een houten of metalen bord dat voor diverse doeleinden gebruikt kon worden. Zo'n planken plaat kon men bijvoorbeeld op schragen leggen om eraan te eten. Na afloop van de maaltijd hing men de plaat weer aan de muur. De eettafelbetekenis was geboren.
Aan tabula heeft onze taal nog wel meer woorden te danken. Tabula rasa ‘schone lei’ natuurlijk, in feite een gladgestreken wastafeltje. Ook het Latijnse verkleinwoord tabella was een met was bestreken schrijfplankje. Daar hebben we onze tabel vandaan. Een tafel van vermenigvuldiging is trouwens ook een soort tabel. Verder kon de tabula als houten paneel beschilderd worden. Deze table leverde in het Frans de afleiding tableau op, die later in het Nederlands terechtkwam. Van table maakte het Frans tevens de verkleinvorm tablette, die het Nederlands als tablet ontleende.
Stoel is ee woord dat van oudsher in onze taal bestaat, tafel is dat niet.
Het woord dis ‘gedekte tafel’ heeft een soortgelijke betekenisontwikkeling doorgemaakt als tafel. Evenals het Duitse Tisch en het Engelse desk is dis via het Latijnse discus ontleend aan het Griekse diskos ‘schijf, schotel’. In de Germaanse tijd waren er eettafeltjes die bij de maaltijd voor ieder apart werden neergezet. Zo'n tafeltje - een dis - bestond uit een kleine houten plaat op een stellage en deed tegelijk dienst als eetbord. Vandaar de betekenis van het Engelse dish ‘schotel, schaal’. Het Zweedse werkwoord diska ‘afwassen’ komt overeen met het Engelse do the dishes, en een aanrecht heet in het Zweeds diskbänk.
Het woord discus/diskos is in het Nederlands ook in andere betekenissen bekend geraakt; zo is het discuswerpen al lang een begrip. Sinds een halve eeuw wordt een platenverzameling een discotheek genoemd, maar de disco(theek) als dansgelegenheid is veel jonger. Nog recenter zijn computerwoorden als floppydisk en diskette, en compactdisc (cd).