De enig(st)e reden
? Een van mijn leerlingen schreef in een opstel ‘de enigste reden’. Ik veranderde enigste in enige, maar de leerling wees mij erop dat enigste in het Groene Boekje staat. Ben ik te streng geweest?
! Nee, wij vinden van niet. Enigst(e) is - hoewel het al heel lang voorkomt - niet algemeen geaccepteerd; het heeft daarom zeker nut uw leerlingen aan te raden deze vorm niet te gebruiken. De recente woordenboeken plaatsen bij enigst(e) nog steeds opmerkingen als ‘informeel’ en ‘een (veelal afgekeurde) versterking’.
Enigst is de overtreffende trap van enig, dat in bijvoorbeeld de enigste reden en zij is enigst kind de betekenis ‘uniek, waar er geen twee van zijn’ heeft. Maar deze overtreffende trap kan eigenlijk niet gevormd worden. Iets is uniek of niet; ‘unieker’ dan uniek kan iets niet zijn. Enig kan ook ‘heel leuk’ betekenen. In een zin als ‘Ik vind die jurk nog eniger dan die broek, maar dat broekpak is het enigst’ is de vergrotende en overtreffende trap van enig wel voor iedereen acceptabel.
Enigst komt tweemaal voor in de Woordenlijst: bij de ingang enig, waar de vergrotende trap eniger en de overtreffende trap enigst worden gegeven, én bij de ingang enigst, met de verbogen vorm enigste. Omdat het Groene Boekje geen betekenissen geeft, kunnen we naar de redenen hiervoor slecht gissen. Wellicht betekent enig, eniger, enigst ‘uniek’ én ‘heel leuk’, en is enigst, enigste in de lijst terechtgekomen omdat enigst kind vaak voorkomt. In de inleiding staat echter dat als een woord in verschillende betekenissen verschillende verbuigingen vraagt, dit wordt aangegeven. Blijkbaar vindt de redactie dat enig in álle betekenissen een vergrotende en een overtreffende trap mag hebben. Maar dat neemt niet weg dat er in de taalgemeenschap bezwaren bestaan tegen deze vorm. U raadt uw leerlingen daarom terecht aan die niet te gebruiken.