Tamtam
Redactie Onze Taal
Taalberichten
Kamerleden tegen Engels [1]
Het van oorsprong Marokkaanse VVD-Tweede-Kamerlid Oussama Cherribi is sinds zijn komst naar Nederland in 1983 veel van zijn tweede taal gaan houden. Maar hij is er ook bezorgd over. Hij vreest dat het Nederlands een ‘marginale verdwijntaal’ wordt, onder meer door toenemende invloed van het Engels in het Nederlands.
Om die reden is hij lid geworden van de commissie van Vlaamse en Nederlandse parlementariërs die toezicht houdt op het beleid van de Nederlandse Taalunie. Samen met zijn Vlaamse collega Ludo Sannen heeft hij een verontrust rapport geschreven over de verengelsing van het Nederlands, vooral in de wereld van computers en wat dies meer zij. Cherribi: ‘Laatst hoorde ik iemand zijn excuus maken omdat hij niet in de “in-outbox” van zijn “e-mail” kon kijken. Zijn “workstation” was kapot, zijn “system” “down”.’ Cherribi vindt dat er met dit verschijnsel ook een democratisch belang gemoeid is. ‘Een laaggeschoolde mag niet van internet worden uitgesloten omdat dat nu eenmaal Engelstalig is.’ Hij vindt het de taak van de Taalunie Nederlandse alternatieven voor Engelse computertermen aan te bieden.
De ministers van de Taalunie denken daar iets anders over. Zij wijzen erop dat er in elke gezonde taal vreemde woorden voorkomen, en dat er geen aanwijzingen zijn dat het aantal Engelse woorden in het Nederlands ongezonde proporties aanneemt. En Koen Jaspaert, algemeen secretaris van de Taalunie, verbaast zich erover dat in deze discussie de Engelse computertermen zoveel nadruk krijgen: ‘Er doet zich een vergelijkbaar verschijnsel voor in onze eetcultuur. Termen als pizza, spaghetti en shoarma zijn op ongeveer dezelfde manier onze taal binnengedrongen als website, sitemap en byte, maar daar schijnen veel minder mensen zich zorgen over te maken.’
Bron: Trouw, 14-11 en 24-11-1998