Etymofilie
Professor Akkermans
Ewoud Sanders
Op 15 oktober 1989, tijdens de formatie van het derde kabinet-Lubbers, verscheen prof. dr. ir. P. Akkermans voor het eerst op de televisie. Hij was te gast in ‘Kijk op het Rijk’, een onderdeel van het programma ‘Keek op de Week’, van Kees van Kooten en Wim de Bie. Gastheer was Louc Hobbema, een typetje van De Bie. De conversatie begon als volgt:
Hobbema: Hier naast mij zit prof. dr. ir. Akkermans. Professor: voor welke ministerspost bent u precies gevraagd? Akkermans: Nou nee - ik ben nog niet officieel benaderd hoor.
Hobbema: Maar bent u wel gepolst?
Akkermans: Nee, ook niet. Ik schijn te worden genoemd.
Hobbema: Door wie wordt u genoemd?
Akkermans: Dat weet ik niet. Daar ben ik zelf natuurlijk niet bij.
Hobbema: Maar uw naam circuleert?
Akkermans: Ik heb horen zeggen dat mijn naam is opgeworpen, ja.
Hobbema: Uw naam is dus gevallen.
Akkermans: Men heeft mijn naam in de mond genomen, heet het.
Hobbema: Meerdere malen?
Akkermans: In elk geval meer dan eens.
Enzovoort, en zo verder. Akkermans, een typetje van Van Kooten, besluit met de mededeling dat hij rustig afwacht, maar dat hij voor de zekerheid lid is geworden van zowel CDA als PvdA.
Akkermans viel niet zozeer op door zijn uiterlijk. Hij ziet eruit als een doorsnee corpsbal. Blauw blazertje, stropdas met een klassiek motiefje, sierlijk horloge en een modieuze bril. Nee, meer indruk maakten zijn bevroren glimlach, zijn hoog uitschietende stem en zijn stuitende ijdelheid. Het typetje was meteen neergezet: we hadden hier te maken met een zelfingenomen, opgeblazen, over het paard getilde ijdeltuit. Iemand die het volkomen vanzelfsprekend vond dat hij gevraagd zou worden als staatssecretaris of minister. Natuurlijk werd hij genoemd, want hij maakte deel uit van het ‘old boys' network’, dat zag je zo.
Akkermans maakte meteen furore. Nog geen drie weken later prijkte hij op het omslag van Elsevier. Breed grijnzend voor zijn goedgevulde boekenkast, de armen losjes over elkaar. ‘De nervositeit, de geldingsdrang, het genoemd zien van de eigen naam voor een ministerschap of staatssecretariaat,’ zo schreef het weekblad, ‘er is inmiddels een term voor: het Akkermanseffect - naar professor doctor ingenieur Akkermans uit VPRO's Keek op de Week. Wekenlang herkenden politici van CDA en PvdA zichzelf of een collega in het voortdurend glimlachende, zenuwtrekkende en camerageile typetje.’
Prof. dr. ir. P. Akkermans, uit Ons kent ons. De types van Van Kooten en De Bie.
De foto's van Roel Bazen. Amsterdam, De Harmonie, 1993
In de jaren daarna dook Akkermans geregeld op. In april 1990, bij de laatste uitzending van ‘Keek op de Week’, meldde Kees van Kooten in de VPRO-gids dat Akkermans aan de Open Universiteit een leerstoel Simplisme had gekregen. Een jaar later, in november 1991, berichtte NRC Handelsblad dat