Tamtam
Redactie Onze Taal
taalberichtentaalberichtentaalberichtentaalberichten
Duits gerechtshof: nieuwe spelling mag
Bij alle overeenkomsten tussen Nederland en Duitsland als het gaat om de invoering van een nieuwe spelling, is er ook minstens één belangrijk verschil. Werd er in Nederland alleen maar flink gemopperd, in Duitsland werd de rechter ingeschakeld. Is de overheid eigenlijk wel bevoegd zo'n nieuwe spelling voor te schrijven?, vroegen verontruste ouders uit Sleeswijk-Holstein zich af. Zij vinden dat de nieuwe spellingregels niet te rijmen zijn met hun grondwettelijk recht op een correcte opvoeding. Na lang juridisch gekissebis deed onlangs het Duitse Constitutionele Hof uitspraak: het verplicht in voeren van de nieuwe spelling in het onderwijs en bij de overheid is niet in strijd met de Duitse grondwet.
Dat lijkt een duidelijk oordeel, dat ruim baan maakt voor de voorgenomen invoering per 1 augustus jl. van de nieuwe spelling, maar in de praktijk ligt het iets ingewikkelder. Het Constitutionele Hof bepaalde namelijk óók dat kwesties van onderwijs en cultuur niet onder de federale overheid vallen, maar onder de zestien deelstaten. Daardoor zouden sommige deelstaten kunnen besluiten alles bij het oude te laten. Een voorwaarde daarvoor is wél dat de bevolking zich in een referendum uitspreekt tegen invoering van de nieuwe regels. In Sleeswijk-Holstein wordt op 27 september zo'n referendum gehouden, maar ook in andere deelstaten willen actiegroepen - zeker na de uitspraak van het Hof - aansturen op een volksraadpleging.
Los van dit alles is er in Duitsland zeker geen sprake van een ‘eenheidsspelling’: een aantal belangrijke kranten en tijdschriften (zoals Der Spiegel en de Süddeutsche Zeitung) handhaven de oude spelling. Ook in dit opzicht is er een duidelijk verschil met Nederland.
Bron: de Volkskrant, 15-7-1998