● Negatief effect
Wat zegt dit alles over de neiging van reclamemakers die moeilijke woorden verkiezen boven gemakkelijke? Mensen besteden volgens ons doorgaans niet veel aandacht aan reclameteksten, zeker niet als het over cosmetica gaat. Daarom zullen ze hun oordelen baseren op niet-inhoudelijke prikkels, zoals wetenschappelijk woordgebruik. Dus zullen ze moeilijkere versies overtuigender vinden dan makkelijker versies.
Maar vormen moeilijke woorden inderdaad zo'n niet-inhoudelijke prikkel? Om daarachter te komen, hebben we een aantal verpakkingsteksten van huidverzorgingsproducten onderzocht. Van die teksten hebben we een makkelijke en een moeilijke versie gemaakt (zie de voorbeelden helemaal in het begin). Met behulp van een deskundige hebben we vastgesteld dat die teksten weliswaar verschillen in moeilijkheidsgraad, maar toch min of meer hetzelfde betekenen. Verder hebben we die teksten op twee manieren laten lezen: kortstondig en langdurig.
Zo probeerden we invloed uit te oefenen op de mogelijkheid om de tekst grondig te verwerken. Als een tekst moeilijk is, wordt het lastiger om hem te lezen en zul je dus eerder geneigd zijn je oordeel niet te baseren op de inhoud, maar op ‘perifere cues’. En als je maar een korte leestijd krijgt, wordt het ook lastiger om de tekst grondig te lezen en zul je dus ook je oordeel baseren op niet-inhoudelijke prikkels.
We vroegen aan tachtig personen uit de doelgroep van dit soort teksten (vrouwen van allerlei leeftijdsgroepen en met heel verschillende achtergronden) om de teksten te lezen. En na lezing moesten ze vertellen hoe deskundig ze de bron vonden (het instituut dat de producten maakt), wat hun attitude was ten aanzien van het product (‘ik vind X een goed product’) en of ze van plan waren het product te kopen.
Illustratie: Reid, Geleijnse en Van Tol
We constateerden dat er vooral bij de moeilijke versies van de teksten verschillende oordelen waren, afhankelijk van de leestijd. Als proefpersonen de tekst maar kort konden bekijken, bleek de moeilijkheidsgraad geen rol te spelen. Maar als ze veel tijd hadden voor de tekst, werden de oordelen over de moeilijke versies negatief; dit gold met name voor de oordelen over de deskundigheid van de bron en de mening over het product.