● Betekenisvervaging?
De verklaring van de redactie van de Taalkalender voor deze vreemde constructie verloopt als volgt: van constructies als Lekkere aardbeien! Eet ze!, waar ze slaat op aardbeien, is in de loop der tijden de betekenis vervaagd. Eet ze! betekent dan niet langer ‘eet die dingen!’, maar wordt een algemene aansporing om lekker te eten. Naar analogie van Eet ze! gaan taalgebruikers ze vervolgens ook bij andere werkwoorden gebruiken waar eigenlijk geen lijdend voorwerp bij past.
Er valt op deze verklaring wel het een en ander aan te merken. De kern van mijn kritiek richt zich op de aanname dat het woordje ze oorspronkelijk het lijdend voorwerp was bij het genoemde werkwoord. Bij nader inzien blijkt echter dat juist de werkwoorden die een lijdend voorwerp bij zich moeten hebben in deze constructie onmogelijk zijn. Verorber ze!, Ontmoet ze!, Haat ze! zijn allemaal uitingen die uitsluitend letterlijk kunnen worden begrepen als aansporingen of bevelen. Haat ze! is geen aansporing om in het algemeen te gaan zitten haten. Deze uitingen zijn dus niet vergelijkbaar met de genoemde voorbeelden. Als de constructie oorspronkelijk een constructie met lijdend voorwerp is, waarom is zij nu dan alléén mogelijk bij werkwoorden die geen lijdend voorwerp bij zich hoeven te hebben? Eten, slapen, werken, lezen, volleyballen, dat zijn allemaal werkwoorden die zonder lijdend voorwerp kunnen optreden, bijvoorbeeld in een zin als ik ga lekker slapen, werken, etc. Werkwoorden als ontmoeten, haten, verorberen of bewonderen daarentegen passen niet in deze zin.
Ook het centrale betekeniskenmerk van de constructie wordt in de gegeven verklaring niet verantwoord. In de uiting Lekkere aardbeien! Eet ze! is eerder sprake van een aansporing dan van een succeswens. Als de constructie dan hieruit ontstaan is, hoe is dan die wensbetekenis erin verzeild geraakt?