● Hongerklop
De nieuwe woorden die ik genoteerd heb, laten zich verder maar moeilijk rubriceren. Een klein aantal heeft betrekking op recente ontwikkelingen in de (wieler)sport: hoogtestage (trainingskamp in de bergen), gezondheidscontrole (een bepaalde dopingcontrole), UCI-ranking (wereldranglijst van de internationale wielerbond) en elites zonder contract (een bepaalde categorie wielrenners). Maar het grootste deel van de woorden is waarschijnlijk ontstaan als gevolg van de ‘taalvernieuwingsdrang’ van renners en journalisten. Wielertaal heeft een slangkarakter, en slang kenmerkt zich, volgens De Coster, door een ‘zucht naar originaliteit’ - zoals mag blijken uit het volgende ‘wedstrijdverslag’. Bijna alle daarin opgenomen termen zijn nieuw.
Het gebeurt regelmatig dat een renner uit het peloton vertrekt (uit het peloton wegspringt). Maar als hij last krijgt van hongerklop (geeuwhonger) zal hij snel worden teruggehaald. Wanneer zich vervolgens een trein (groep renners uit één ploeg die, achter elkaar, hard op kop rijden) aan de kop van het peloton nestelt, bestaat de kans dat onze renner een patat krijgt (een zware inzinking) en al snel heeft hij dan een minuut aan zijn broek (een minuut achterstand). Maar misschien blijft hij rijdend op zijn wenkbrauwen (zeer vermoeid en met uiterste krachtsinspanning) aan het elastiek zitten (gezegd van een renner die steeds gelost wordt en weer terugkomt).
Jan Ullrich trapt in boter.
Foto: ANP
Wielertaal kan soms curieus klinken: hij laat het lopen slaat niet op incontinentie van de coureur in kwestie maar op een renner die niet langer zijn best doet. De uitdrukking mag niet verward worden met leuteren (fietsend urineren, een al langer bestaand woord). En doortrekken wordt weer gezegd van een renner die flink aan de kop sleurt van het peloton of van een kopgroep. Vierkant rijden betekent ‘slecht rijden’, terwijl rond rijden weer betrekking heeft op renners van een kopgroep die goed samenwerken. Werken slaat alleen op knechten die veel zwaar kopwerk verrichten in dienst van hun kopman, en dat is weer het tegenovergestelde van wandelen, dat al jaren wordt gebruikt als de renners maar zo'n 25 km/u rijden.
Tot slot moet ik u nog uitleggen wat Jan Ullrich en zijn duivels in de titel van dit stuk doen. Welnu, een renner die zijn duivels ontbindt, laat zijn ware kracht zien.