● Probleemwoorden
De Spellingwijzer Onze Taal is op een heel andere manier samengesteld. Eerst is nagegaan met welke problemen spellers in Nederland en Vlaanderen zoal worstelen. Aan de hand van deze inventaris zijn uit vooraanstaande woordenboeken en -lijsten de woorden bijeengezocht waar zo'n
•
Waarom wel blousetje, maar niet bloesje? Wat is het voltooid deelwoord van restylen? Wordt tenslotte altijd aaneengeschreven? En bestaat er heus geen verkleinwoord van weesgegroet?
•
spellingprobleem aan vastzit. Alleen deze ‘probleemwoorden’ zijn in de Spellingwijzer opgenomen; dus niet woorden als het, soms, fakkel of knikkeren. Verder is van elke reeks samenstellingen die het eerste woorddeel gemeen hebben, zoals kippenboer, kippenborst, kippenvoer,... kippenenzovoort, doorgaans maar één voorbeeld vermeld.
De grammaticale informatie in de Spellingwijzer is ontleend aan dezelfde bronnen als de trefwoorden zelf. Het ontbreken van een meervoudsvorm bij een woord als tarwe weerspiegelt hier dus de opvatting van gezaghebbende naslagwerken. Daarnaast biedt deze gids ook spellinginformatie. Bij elk trefwoord wordt verwezen naar de spellingproblemen die aan de orde zijn (dikwijls is het er maar één). Deze problemen worden - in de vorm van een overzichtelijk regelsysteem - beschreven in de Inleiding. Ook dit deel van de Spellingwijzer - dat een breder terrein bestrijkt dan de Leidraad van het Groene Boekje - bevat geen elementen die in strijd zijn met het Spellingbesluit.
Door dit verschil in aanpak zien de twee spellinggidsen er heel verschillend uit. Het Groene Boekje bevat rond 110.000 trefwoorden, de Spellingwijzer ongeveer 35.000. Wie de uitgebreidste inventaris van het Nederlands in de tweede helft van de twintigste eeuw wil bezitten, is met het Groene Boekje dus beter af. Aan de andere kant laat dit menige redelijke vraag onbeantwoord: hoe schrijf je sjasliek? Wat is het meervoud van stilte? Waarom wel blousetje, maar niet bloesje? Wat is het voltooid deelwoord van restylen? Wordt tenslotte altijd aaneengeschreven? En bestaat er heus geen verkleinwoord van weesgegroet? De Spellingwijzer lost bij elk