● Emmertje
Welnu, de herkomst van mannetjesputter is op twee manieren verklaard. In een publicatie uit 1983 wordt een verband gelegd met putter als volksnaam voor de distelvink. Men kan deze vogel, die vanwege zijn zang en fraaie uiterlijk al sinds de oudheid als huisdier wordt gehouden, veel leren. ‘Een veel vertoond kunstje’, aldus deze publicatie, ‘is dat ze het drinkwater letterlijk putten (ze takelen het in een vingerhoed of in een minuscuul emmertje aan een dun kettinkje op) en dat ze hun voer in een klein wagentje via een schuine plank naar zich toe trekken. Zolang ze eten en drinken staan ze op het kettinkje; op die manier houden ze hun natje en droogje binnen snavelbereik. Dus zo'n mannetjesputter (vrouwelijke zangvogels worden vrijwel nooit in kooien gehouden) kan inderdaad wel wat!’
Veel aannemelijker is wat F.A. Stoett al aan het begin van deze eeuw suggereerde. Een putter is eigenlijk ‘iemand die water put of schept’. Maar in verschillende dialecten - en ook in het Fries - werd het tevens schertsend gebruikt voor ‘drinkebroer’, voor iemand dus die een stevige borrel kan verdragen. En iemand die veel kan verdragen is een flinke kerel. Het voorgevoegde mannetjes- diende volgens Stoett tot versterking van het begrip, te vergelijken met mannetjesman en mannetjeswijf.
Overigens heeft de betekenisontwikkeling doorgezet. Volgens Van Dale wordt mannetjesputter tegenwoordig ook gebruikt voor ‘flinke vrouw’. Een steekproef in enkele digitale krantenbestanden leert dat dit juist is, maar wel zeer uitzonderlijk. Het onderzoekje leert meteen dat het woord opvallend vaak in sportverslagen voorkomt en daarnaast in artikelen over gevangenissen, het leger en de politiek - gebieden waar veel macho's rondlopen. Bovendien wordt mannetjesputter opmerkelijk vaak voorzien van een geografische aanduiding. Zo is Sean Connery ‘de Schotse mannetjesputter’ genoemd, Jonas Björkman ‘de Zweedse mannetjesputter’, Gerbrandy ‘de Friese mannetjesputter’ en Jan van Halst ‘de mannetjesputter van Enschede’.
De mannetjesputter van Enschede - klinkt daar de echo van Speenhoffs De mannetjesputters van Rotterdam in door, of lijkt dat maar zo?