● Moreel/moraal
? In zijn column ‘Taalteken’ in de Haagsche Courant hekelt de heer Joekes het gebruik van moraal in de zin ‘De uitslag was goed voor de moraal van het CDA.’ Is moraal hier echt fout?
! Moreel is hier eigenlijk beter. Moraal heeft volgens Van Dale (1995) betekenissen als ‘de heersende zeden en gebruiken’, ‘iemands voorstelling van goed en slecht’ en ‘zedenles’ (de moraal van het verhaal...), en die zijn hier geen van alle bedoeld. Moreel betekent onder andere ‘geestkracht’ en ‘strijdlust’. In de zin ‘De uitslag was goed voor het moreel van het CDA’ wordt uitgedrukt dat dankzij de uitslag het zelfvertrouwen bij het CDA groter is.
Toch komt ook moraal voor met de betekenissen ‘zelfvertrouwen’, ‘lust en moed om door te zetten’. De woordenboeken noemen moraal in deze betekenis een sportterm, maar keuren het niet af. Uit het Wielerwoordenboek van Marc De Coster (1989) blijkt dat het een wielerterm is: ‘moraal: gallicisme naar het Franse moral. Bedoeld wordt eigenlijk “moreel”’.
De moraal van het CDA is al met al niet fout, zeker niet als degene die de zin uitsprak het CDA bewust wilde voorstellen als een groep sporters op weg naar een eindprestatie: de verkiezingen.