● Terugontlening
In de negentiende eeuw begon men overal in Europa de bolwerken en masse af te breken. En nu sloeg de ironie toe. In tweevoud zelfs. Ten eerste werden de dreigend ogende militaire bouwwerken meestal omgevormd tot vredige wandellanen, zodat ze geheel in hun tegendeel verkeerden. Zo werden de bolwerken van Haarlem, nadat ze in 1821 geslecht waren, door de landschapsarchitect Zocher omgeschapen tot wandelplantsoenen.
Naarden-Vesting
Foto: Stadsarchief Naarden
Maar ook de geschiedenis van het woord zelf vertoont een paradox. In de dertiende eeuw moet het Middelnederlandse woord bolwerk naar het Franse taalgebied ‘geëxporteerd’ zijn. Daar werd het na verloop van tijd vervormd tot boulevard. Dit woord had toen dezelfde betekenis als zijn Nederlandse tegenhanger en duidde dus een aarden verdedigingswerk aan. Begin negentiende eeuw waren de bolwerken echter nutteloos geworden en men begon ze, ook in Frankrijk, te slopen en er wandellanen op aan te leggen. Het woord boulevard kreeg in het Frans een nieuwe betekenis: ‘wandellaan rondom een stad, op de plaats waar de stadswal lag’; in deze betekenis werd het voor het eerst gebruikt in een Franse bron uit 1803. En nu nam de taalgeschiedenis een curieuze wending: in Nederland ‘leenden’ we het Franse woord terug in de nieuwe betekenis ‘wandellaan’.
Zelden zijn bolwerken nog in hun oorspronkelijke gedaante te zien. Een van de weinige uitzonderingen die zich aan hun bestemming als wandelplantsoen hebben weten te onttrekken, vinden we in Naarden: zes ongenaakbare, steile vijfhoeken rijzen hier imposant op uit de vestinggracht en weten zelfs nu nog de suggestie te wekken van militaire grimmigheid.