● Positieve actie
Over de spelling is (te) veel geschreven, maar er is ook (te) veel onbekend gebleven. Bijna niemand weet bijvoorbeeld dat het officiële Spellingbesluit alleen maar betrekking heeft op de onderwerpen uit de Leidraad in het Groene Boekje en zo'n 16.000 woorden uit de Woordenlijst (die in totaal zo'n 110.000 woorden bevat). Het gaat om de 16.000 woorden die destijds in de Staatscourant zijn afgedrukt. Met andere woorden: uitgevers die een spellingboek met méér dan die 16.000 woorden als ‘officieel’ op de markt brengen, geven een afwijkende betekenis aan dit woord.
Er is in dit blad veel kritiek geleverd op de nieuwe spelling. Corriejanne Timmers en Harry Cohen hebben in diverse artikelen laten zien wat er allemaal mis is met de officiële Woordenlijst, Liesbeth Koenen en Rik Smits schreven dat de nieuwe regels voor de tussen-n onhanteerbaar zijn, en de praktische onbruikbaarheid van het Groene Boekje werd aangetoond door twee redacteuren van Kramers Woordenboeken. Voor wie alle achtergronden wil kennen, blijft het boekje Spellingchaos van Wim Daniëls en Felix van de Laar (1996) onmisbaar.
Maar er is ook ‘positieve actie’ ondernomen. In het najaar van 1996 verscheen in Onze Taal een oproep om mee te werken aan een beter en gemakkelijker te gebruiken spellingboek. Meer dan honderd vrijwilligers hebben zich toen gemeld. Daarna is het redactieteam aan de gang gegaan. Eind 1998 verschijnt als resultaat de Spellingwijzer Onze Taal, niet alleen voor de taalliefhebber, maar ook voor de secretaresse en de ambtenaar, voor de scholier en de student.