● Niet mee eens
Het gaat in de politiek, maar ook daarbuiten, weliswaar soms over aardige argumenten of aardige gezichten, maar het gaat in de grond om iets heel anders, om principes. Als Bolkestein in verkiezingstijd zegt dat kinderen van illegalen niet meer op scholen mogen worden toegelaten, dan is het moeilijk kiezen tussen argumenten of sentimenten. Hij doet net of zijn voorstel op argumenten gebaseerd is, maar iedereen beseft dat hij na de kabinetsformatie niet op zijn voorstel terug zal komen. Het gaat hier om een naar mijn mening misdadig principe waarmee hij de uiterst rechtse kiezers naar zijn partij weet te trekken. Hij kan hier wel mooi weer spelen, maar dat is toch ten diepste waar het om gaat, en ik ben benieuwd met welk kwaadaardig verzinsel hij bij de volgende verkiezingen zal komen.
Waarom zijn er columns? Om dezelfde reden dat er ooit hoofdartikelen waren. Die - nu vertel ik u een geheim - zijn er trouwens nog steeds, maar niemand leest ze. Hebt u ooit iemand horen zeggen: ‘Maar in het hoofdartikel van de Volkskrant stond toch...?’ Nee, maar een columnist zorgt, als hij een goed columnist is, dat er elke week ergens wordt gezegd: ‘Heb je gelezen wat Piet Grijs schreef over...?’ De columnist legt de kwestie van de week op tafel. Hij weet heus wel dat zijn lezers het niet met hem eens zijn - ik sloof mij altijd uit om het aantal lezers dat het met mij eens is zo klein mogelijk te houden - maar hij wil ervoor zorgen dat die lezers in ieder geval nadenken over het onderwerp dat hij aan de orde stelt.
Vier keer heb ik het congrespubliek in Rotterdam aan het lachen gekregen, maar nu ik mijn speech uittik, kan ik mij niet meer herinneren hoe ik dat deed. Op papier is een gesproken geestigheid zelden geestig. Ik wilde met het woord ik eindigen en dat doe ik.