● Glimlach
Peter van der Geer (aanvaller van de stelling):
‘Het verbaast mij dat de heer Van der Steur zoveel argumenten nodig heeft, juist bij deze stelling. Wij zouden mogen verwachten dat een brede glimlach zou volstaan.
De stelling van Van der Steur is nogal kras: 90% presentatie, 10% argumentatie. Ik vind dat een kwalijke voorstelling van zaken. Laat ik een gedachte-experiment met u uitvoeren. Als twee mensen tegenovergestelde argumenten hebben maar elkaar in kwaliteit van presentatie nauwelijks ontlopen, wat is dan de invloed van argumentatie? Tien procent? Nee, natuurlijk niet; misschien wel hónderd procent. En daarmee is aangegeven dat de vraag of argumentatie inderdaad belangrijker is dan presentatie maar net afhangt van het soort debat. Van der Steur gaf zeer eenzijdige voorbeelden. Hij had het alleen maar over verkiezingsstunts, verkiezingsspeeches en verkiezingsdebatten. Maar er zijn ook publieke debatten waarbij wetenschappers, journalisten of anderen bij elkaar komen om elkaar onder invloed van een kritisch publiek met argumenten te overtuigen. Ik denk dan aan de debatten over de hogesnelheidslijn, de uitbreiding van Schiphol, en al die andere regionale zaken waar burgers zich werkelijk bij betrokken voelen. Dat publiek zou het niet pikken als er alleen maar op de presentatie werd gesteund. En kijken we nog even naar Den Haag met zijn publieke tribune: ik denk dat ook daar elk debat een publiek debat is. Er zijn beleidsdiscussies, er wordt geargumenteerd en niet alleen op de presentatie gesteund. Sterker nog, de presentatie doet er helemaal niet toe. Als mevrouw Sorgdrager en mevrouw Schmitz in functie kunnen blijven, dan is dat niet op grond van hun presentatie, maar op grond van de machtsargumenten die een rol spelen in díe discussie.
Van der Geer: ‘Op de lange termijn zullen de argumenten de doorslag geven.’
Tot slot het dédain dat spreekt uit de stelling. Alsof het publiek niet kan nadenken, alsof slechts 10% van het publiek gespitst is op argumenten en de rest zit te wachten op humor en andere trucjes. Ik denk dat dat niet correct is. In een publiek debat mag je appelleren aan de argumenten. Meneer Van der Steur, u bent toch ook niet voor 90% pak en voor 10% inhoud? De vorm verhult en het gaat om de argumenten, dat is wat telt.’