● Word
Het programma Word was bij velen al favoriet lang voordat het besturingsprogramma Windows op de markt kwam. Dat gold alleen niet voor het ‘WP-land’ Nederland. In Word worden sinds jaar en dag tekst en opmaak geïntegreerd bij het schrijven van tekst. Elk stuk tekst bestaat daarbij uit drie bouwstenen:
- | een verzameling lettertekens: de tekst; |
- | een element uit een opmaakprofiel voor alinea's (bijv. ‘Kop 2’); |
- | een element uit een opmaakprofiel voor lettertypes (bijv. ‘standaardalinea-lettertype’). |
Elk van deze bouwstenen kan onafhankelijk van de ander worden veranderd. Neem bijvoorbeeld de tekst ‘Word voor Windows: veelzijdig voor de kenners’. Het lettertype van deze tekst kan op drie verschillende manieren ‘vet’ worden gemaakt.
De eerste methode is vergelijkbaar met de begin- en eindcodes van WP. Eerst selecteer je de tekst met muis of toetsenbord. Vervolgens klik je met de muis op het pictogram ‘vet’. De tweede methode is het aanpassen van het opmaakprofiel voor ‘Kop 2’, zodat een vet lettertype wordt gebruikt. Daarmee krijgen ook alle andere alinea's met het opmaakprofiel ‘Kop 2’ een vette letter. De derde methode verandert in het gebruikte opmaakprofiel voor lettertypes de standaardletter naar ‘vet’. Alle lettertekens met het opmaakprofiel ‘standaard-alinea-lettertype’ veranderen in vette letters.
Op de afdruk van de tekst is geen verschil te zien tussen deze drie methoden. In het elektronische bestand is dat verschil er wel degelijk. Elke alinea heeft in Word een opmaakprofiel. Wat er voor het oog uitziet als een witregel, is voor Word een alineateken met een opmaakprofiel voor alinea's en een opmaakprofiel voor lettertypes, waar toevallig geen tekst in staat. Een ervaren Word-gebruiker gebruikt de opmaakprofielen voor alinea's om de tekst te structureren. Daarmee ‘weet’ Word via de opmaakprofielen welke tekst een hoofdstuktitel is (‘Kop 1’), wat een paragraaftitel is (‘Kop 2’) en waar de platte tekst staat (‘Standaard’). Het veranderen van de opmaak van alle paragraaftitels van vet naar cursief kan in één handeling gedaan worden, door volgens de bovengenoemde tweede methode het opmaakprofiel ‘Kop 2’ te wijzigen. De onervaren Wordgebruiker zal misschien de eerste methode kiezen: dezelfde aanpassing betekent dan voor elke paragraaf een handeling.