| |
| |
| |
InZicht
Nico Groen & Erik Viskil
InZicht licht u in over nieuwe boeken, congressen en lezingen in taalkundig Nederland. Vermelding in deze rubriek betekent niet dat de redactie ze aanbeveelt.
Voor een zo volledig mogelijk beeld hebben wij ook uw hulp nodig. Weet u iets waarvan u denkt dat het in deze rubriek thuishoort, laat het ons dan weten!
Verschijningsdata en prijzen onder voorbehoud.
| |
● Lelijke woorden
Hans Auer stelde een woordenboek samen van eigentijdse woorden en uitdrukkingen die naar zijn mening te lelijk zijn om gebruikt te worden. Het resultaat is een tamelijk omvangrijke verzameling modieuze afkortingen (aso, depri), overbodige neologismen (aanhuren, opstapmoeder) en hinderlijke clichés (absoluut, prijskaartje). Elk woord wordt beoordeeld op zijn lelijkheid. Zo krijgt aandachtsveld een 1 (verwerpelijk) en achterban een 4 (onvoldoende). Jammer is dat niet duidelijk wordt wat precies het criterium is om een woord ‘lelijk’ te noemen (of een bepaald cijfer te geven). Dat zou het inzicht in het vermijden van lelijk taalgebruik wellicht wat hebben vergroot.
Zeg nooit doei. Het foute woordenboek van de Nederlandse taal wordt uitgegeven door Elmar/Goossens en kost f 17,50.
ISBN 90 389 0360 X
| |
● Wegwijs in het vak Nederlands
De Vraagbaak Nederlands is een naslagwerk voor leraren Nederlands in het voortgezet (of secundair) onderwijs in Nederland en Vlaanderen. Het beschrijft de stand van zaken in het vak, geeft een overzicht van tijdschriften, boeken, leerplannen, toetsdocumenten en lesmodellen, en bevat een uitgebreide lijst met namen van organisaties en instanties. In een apart hoofdstuk wordt aandacht besteed aan het Fries.
Vraagbaak Nederlands. Gids voor leraren Nederlands in Nederland en Vlaanderen wordt uitgegeven door de Federatie Het Schoolvak Nederlands/Algemeen Pedagogisch Instituut (Postbus 85475, 3508 AL Utrecht) en kost f 24,50.
ISBN 90 6607 255 5
| |
● Zakenbrieven
Geachte lezer van Karel Edens en Karen Geerts is een nieuw leerboek over zakelijke correspondentie. In het eerste gedeelte wordt uiteengezet waar bij het schrijven van een zakelijke brief rekening mee moet worden gehouden. Aan bod komen het schrijfproces, de onderdelen van een brief en de structuur, stijl en vormgeving van een brief. In deel twee wordt uitgelegd welke soorten brieven er zijn en wat hun specifieke kenmerken zijn. Deel drie bevat oefeningen en opdrachten. Het boek is behalve als leer- en cursusboek ook als naslagwerk te gebruiken.
Geachte lezer. Lezergerichte zakenbrieven schrijven is verschenen bij Bohn, Stafleu, Van Loghum en kost f 45,-
ISBN 90 313 1929 5
| |
● Schrijfhulp
Wim Daniëls schreef een handleiding voor mensen die geregeld teksten moeten schrijven, maar geen tekstschrijver zijn: Verbeter uw tekst. Het bevat een reeks eenvoudig te gebruiken controlelijsten en toetsen waarmee onvolkomenheden in een tekst (verkeerde woordkeus, zinsbouw, enzovoort) aan het licht gebracht kunnen worden. Het boek kan ook als oefenboek in opleidingen gebruikt worden. Andere boeken van Daniëls zijn Thuistaal, De geschiedenis van de komma, De correspondentiewijzer en De stem van...
Verbeter uw tekst wordt uitgegeven door Sdu Uitgevers en kost f 19,90.
ISBN 90 12 08244 7
| |
● Schrijfwijzer
De Schrijfwijzer van Jan Renkema behoeft geen introductie: met een kwart miljoen verkochte exemplaren is het het best verkochte en bekendste taaladviesboek. Onlangs verscheen de derde editie, die ten opzichte van die daarvoor flink is uitgebreid. De omvang nam toe tot 250 pagina's (voorheen 200) en er is geen taalkwestie die in de afgelopen vijf jaar in de belangstelling kwam waar het boek geen antwoord op geeft. Als vanouds gaat het daarbij om adviezen op alle niveaus, van de (nieuwe) spelling tot de tekststructuur. En niet alleen algemene vragen als ‘Hoe schrijf ik een brief?’ komen aan de orde, maar ook detailvragen als ‘Zeg je met of op vakantie?’ Het register van de Schrijfwijzer is uitgebreid en op verzoek van lezers uit Vlaanderen is het boek met ingang van deze editie beter afgestemd op een gevarieerd Nederlands en Vlaams publiek.
De nieuwe Schrijfwijzer kost f 39,90 en wordt uitgegeven door Sdu Uitgevers.
ISBN 90 75 56604 2
| |
● Overtuigen
Gelijk hebben betekent nog niet gelijk krijgen. Voor gelijk krijgen is heel wat nodig, zoals Peter van der Geer en Bregje Walenkamp in Gelijk hebben, gelijk krijgen laten zien. Zij behandelen in dit boek zowel technieken als ‘trucs’ om gelijk te krijgen. Zo staan ze niet alleen uitgebreid stil bij het belang van de argumentatie zelf (het verzamelen van argumenten, het selecteren ervan, de soorten discussies en de daarbij passende ‘aanvalsstructuren’), maar besteden ze ook aandacht aan de rol die het imago van de spreker kan spelen en aan de mogelijkheden die hij heeft om het gemoed van zijn toehoorders te bewerken. De auteurs, beiden trainers in debatvaardigheden, staan daarmee in de retorische traditie.
Gelijk hebben, gelijk krijgen: de kunst van het overtuigen wordt uitgegeven door Kosmos Z&K en kost f 24,90.
ISBN 90 215 2614 X
| |
● Speechen
De auteurs van Uitgesproken goed!, Judith van den Dries en Susanne van IJsel Smits-Hupperts, geloven dat iedereen een publiek pakkend kan toespreken. Hun boek begint dan ook bij het begin: het verzoek aan ‘zomaar iemand’ om een voordracht te houden. Uitgesproken goed! gaat daarna achtereenvolgens over de voorbereidingen voor het houden van een toespraak, de opbouw van de presentatie, het omgaan met publieksreacties, de stijl en de ‘body language’ van de spreker, en het gebruik van hulpmiddelen. Een aantal veelvoorkomende blunders bij elk van deze aspecten van de presentatie vormt het vertrekpunt van het boek en een ‘checklist’ met de belangrijkste aandachtspunten sluit het af.
Uitgesproken goed! Stap voor stap naar publieksgericht spreken wordt uitgegeven door Kosmos Z&K en kost f 24,90.
ISBN 90 215 2662 X
| |
● Basishandleiding Nederlands
De bekende taalkundigen Liesbeth Koenen en Rik Smits schreven een ‘taalgids voor het gebruik in de praktijk van alledag’, onder de nogal technisch klinken- | |
| |
de titel Basishandleiding Nederlands. Het boek gaat niet alleen over de bekende algemene taalkwesties die in elk taaladviesboek worden behandeld, maar beantwoordt ook vragen die in dergelijke boeken niet of nauwelijks worden gesteld. Zo vindt de lezer een antwoord op vragen als: ‘Wat is een goed woordenboek?’, ‘Wat is plagiaat?’, ‘Wat is dyslexie?’ en ‘Hoe zit een limerick in elkaar?’ Dergelijke vragen maken de Basishandleiding Nederlands eerder tot een algemeen boek over taal dan tot een taaladviesboek, maar dan wel een dat ook de meest gestelde vragen over taal bespreekt, zij het in kort bestek.
De Basishandleiding Nederlands kost f 15,- en wordt uitgegeven door Uitgeverij Bijleveld.
ISBN 90 6131 951 X
| |
● Communicatie
In Doelgericht communiceren worden in het kort communicatievormen besproken die gewoonlijk onderwerp zijn van een heel boek. Het eerste hoofdstuk gaat over het algemene model voor communicatie. Daarna volgen hoofdstukken over het voeren van gesprekken, het schrijven van teksten, vergaderen, mondeling presenteren en telefoneren. Steeds staan de praktijksituatie en het doel van de communicatie voorop. Het boek bevat veel praktijkvoorbeelden en oefeningen.
Doelgericht communiceren is geschreven door Frans Willemsen en wordt uitgegeven door Het Spectrum. Het boek kost f 19,90.
ISBN 90 274 4435 8
| |
● Afscheidsbundel prof. Geerts
Afgelopen najaar nam professor dr. Guido Geerts - bij het grote publiek vooral bekend als een van de twee hoofdredacteuren van de grote Van Dale - afscheid als hoogleraar in de Nederlandse taalkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ter gelegenheid daarvan werd hem een bundel met artikelen van zijn hand aangeboden: Nederlands, een en veelzijdig. De bundel geeft een goed beeld van de veelzijdigheid van Geerts' wetenschappelijke interesse en van zijn niet aflatende inzet voor de bevordering van één algemeen Nederlands in Noord en Zuid. Enkele onderwerpen die aan bod komen, zijn: de Vlaamse taalpolitiek, het standaardisatieproces, taalvariatie, Van Dale, de ANS en het taalgebruik van Hugo Claus. De bundel werd samengesteld door Willy Smedts en William van Belle.
Nederlands, een en veelzijdig. Een selectie artikelen van Guido Geerts, hem aangeboden ter gelegenheid van zijn emeritaat wordt uitgegeven door de Universitaire Pers Leuven en kost ca. f 95,- (BF 1750).
ISBN 90 6186 694 4
| |
● Grootste dictees
Een maand voor de zesde aflevering van het Groot Dictee der Nederlandse Taal (én het verschijnen van het nieuwe ‘Groene Boekje’) kwamen Corriejanne Timmers en Hans Reekers met het boek De grootste dictees der Nederlandse taal. Na een inleidend gedeelte over de geschiedenis van de spelling en van het dictee geven ze 17 ‘themadictees’ aan de hand waarvan zij ingaan op spellingproblemen als het gebruik van hoofdletters, enkele of dubbele medeklinker, wel of geen samenstelling, en accenten en trema's. In het volgende gedeelte staan de vijf tot nu toe gehouden Grote Dictees der Nederlandse Taal, mét een bespreking. Het slothoofdstuk biedt nog vier nieuwe ‘Grote Oefendictees’. Op de meegeleverde cd zijn twee van die oefendictees en twee ‘gewone’ Grote Dictees ook te hóren, uit de mond van Philip Freriks en auteur Corriejanne Timmers.
De grootste dictees der Nederlandse taal is een coproduktie van uitgeverij Auctor en Stichting IVIO en kost (inclusief cd) f 39,90.
ISBN 90 71844 89 7 (Auctor)
ISBN 90 6121 804 7 (Stichting IVIO)
| |
● Nieuwe spelling in WP
Onder de naam De Nieuwe-Spellingschijf verschijnt deze maand een geheel herziene versie van de spellingcontrole voor WordPerfect, gebaseerd op de officiële nieuwe spelling. Er is ook een speciale versie voor bedrijven en instellingen: De Spellingschijf, met een handige Computertekstwijzer, een boekje vol adviezen en praktische tips voor computergebruikers.
De Spellingschijf wordt uitgegeven door Gnl Automatisering in Utrecht (030-2364621). De pakketten kosten respectievelijk f 25,- en f 75,- inclusief verzendkosten en btw, en zijn beide leverbaar voor de WordPerfect-versies 5.1 en 6.0. U kunt ze bestellen door overschrijving van het bedrag op giro 413430 van Gnl in Utrecht o.v.v. de gewenste versie.
|
|