Van kaartenbak tot Koenen [9] [slot]
Ontbrekende woorden
Theo de Boer - bewerker Koenen handwoordenboek
De laatste aflevering van deze serie gaat over woorden die - om uiteenlopende redenen - niet in Koenen staan. Sommige woorden worden geschrapt om ruimte te winnen. En er is een speciale categorie van woorden die nooit enig woordenboek zullen halen.
In het septembernummer van 1994 behandelde ik het onderwerp ‘schrappen’, en gaf ik voorbeelden van woorden die een handwoordenboek volgens mij kan missen. Dat heb ik geweten: blijkbaar ligt het verwijderen van woorden erg gevoelig, want het regende reacties. Vier ervan hebben in Onze Taal (nummers 11 en 12 jaargang 1994) gestaan. Als reactie daarop laat ik die woorden en de motieven voor het schrappen ervan nog kort de revue passeren.
Koenen schrapte onopengesneden omdat het woord niet problematisch is; niemand zal het willen opzoeken omdat de betekenis op het eerste gezicht duidelijk is. Dat Verschueren het wel vermeldt maar er niets anders over weet te zeggen dan dat het ‘niet opengesneden’ betekent, is in dit verband veelzeggend.
Orgeltoon werd verwijderd omdat de letterlijke betekenis voorspelbaar is. De figuurlijke betekenis ‘retorisch, gedragen, al te hooggestemd’, zoals in ‘hij sprak op een orgeltoon’, of in ‘storend in dit boek is de orgeltoon’, heeft volgens mij geen bestaansrecht. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal zegt (bij orgel) dat orgeltoon ‘ook fig. in toepassing op het gezang van menschen of vogels’ wordt gebruikt, en geeft als voorbeeld ‘Daar dreunt een orgeltoon door haar liederen’. Mij lijkt dit taalgebruik zo eenmalig - elk woord kan weleens figuurlijk gebruikt worden - dat een handwoordenboek van eigentijds Nederlands het kan missen. Overigens: deze figuurlijke betekenis stond al niet in Koenen, en strikt genomen heb ik haar dus ook niet geschrapt.
Van de agrarische vaktermen onthorzelen en opzakken nam ik misschien op een wat al te luchtige toon afscheid, maar of ze voor een beknopt handwoordenboek als Koenen interessant genoeg zijn, waag ik nog steeds te betwijfelen. Hoe groot is de kans dat iemand deze woorden wil opzoeken?
Bij onvergolden gaat het om een in hoge mate contextgebonden gebruik van het woord (‘echt en onvergolden voor de som van’). In een woordenboek als Koenen ontbreekt domweg de ruimte om dergelijk incidenteel taalgebruik te beschrijven.