● Herstel(d)melding
? Wanneer iemand zich weer beter meldt, doet hij dan een herstelmelding of een hersteldmelding?
! Onze voorkeur gaat uit naar herstelmelding. Dat is een samenstelling die bestaat uit twee zelfstandige naamwoorden, het herstel en de melding. Het samenvoegen van twee zelfstandige naamwoorden tot een samenstelling is een zeer gebruikelijk procédé in het Nederlands: melkfles, lucifersdoosje, brandmelding.
In hersteldmelding zou een voltooid deelwoord (hersteld) met een zelfstandig naamwoord een samenstelling vormen. Dat is niet zo gebruikelijk. Van dit type samenstelling bestaan slechts erg weinig voorbeelden, zoals verbeurdverklaring, verdachtmaking en bekendmaking. Maar in deze samenstellingen hebben verdacht en bekend al de status van bijvoeglijk naamwoord bereikt (we vinden ze als aparte ingang in de hedendaagse naslagwerken). Het bijvoeglijk naamwoord verbeurd troffen we één keer aan, in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (deel XIX, 1982). We kunnen dus ook zeggen dat verbeurdverklaring, verdachtmaking en bekendmaking samenstellingen zijn die bestaan uit een bijvoeglijk en een zelfstandig naamwoord, en dat is wél weer een gebruikelijk type samenstelling (vergelijk bijvoorbeeld openbaarmaking, hogepriester, wittebrood). Hersteld is echter een ‘echt’ voltooid deelwoord; we troffen het nergens als aparte ingang aan. Dat maakt hersteldmelding toch tot een bijzonder geval.
Voorstanders van hersteldmelding voeren meestal aan dat het gaat om een melding van hersteld zijn. Wij vinden dit geen overtuigend argument. Iemand die weer beter is, kan net zo goed melding maken van zijn herstel (volgens de grote Van Dale onder andere ‘het weer gezond-worden’) als van zijn hersteld zijn.