● Rembrandt bijkwasten
Niemand zal de euvele moed hebben het Rijksmuseum binnen te stappen en de kwast te pakken om een schilderij van Rembrandt te ‘verbeteren’. Tijdens een theatervoorstelling zal niemand opstaan en zeggen: ‘Hallo acteur, dat speelt u niet goed. Kijk, als u het zó doet, krijgt het meer overtuiging.’ De schrijver daarentegen is vogelvrij. Iedereen kan immers schrijven. Velen kennen evenwel de verraderlijkheid en de beperkingen van het speelveld niet. De secretaresse van de vakgroep orthodontie is er niet van te overtuigen dat vliesdunne handschoenen wezenlijk iets anders is dan dunne handschoenen.
Na ruim zeventien jaar broodschrijverij kom ik tot de bittere conclusie dat er nog geen handvol eindredacteuren is die ik mijn teksten durf toe te vertrouwen. De meeste tijd verlies ik aan ergernissen over tekstmanagers, aan het corrigeren van correctors, het oppositie voeren, het al dan niet overwegen of ik zo iemand moet aanklagen. Dat laatste is in veel gevallen te voorkomen indien tekstmanagers en uitgevers ruiterlijk hun fouten zouden erkennen. Niet met een briefje aan de auteur, maar in hetzelfde blad waarin de publicist, naar zijn gevoel, een nummer eerder onbedoeld voor schut is gezet. Zolang er in dit taalgebied door velen zo nonchalant, zo weinig integer wordt gecorrigeerd, geëindredigeerd en getekstmanaged, en zolang er volstrekt onnodig teksten naar de ratsmodee worden geholpen, blijf ik als schrijver jaarlijks in december de aanvechting krijgen om als relatiegeschenk Danish blue met rattenkruit te versturen, en blijf ik in januari spijt hebben dat ik het niet heb gedaan.
Moge deze bespiegeling een bijdrage leveren aan de verbetering van het correctorsgilde en de verbroedering tussen schrijvers en tekstmanagers.