■ Taal voor techneuten: appels en peren
Dr. H.A.J.M. Lamers - hoofddocent Wetenschappelijke-informatieverzorging, Landbouwuniversiteit Wageningen
Willem Hendrikx behandelt in zijn artikel ‘Taal voor techneuten’ (Onze Taal juni 1995) drie speciaal voor technici geschreven boeken over rapporteren: Rapportagetechniek van R. Elling e.a., Helder rapporteren van Peter Nederhoed, en de door mij geschreven Handleiding voor technisch schrijven. Hij bespreekt de uitgaven niet alleen, hij vergelijkt ze ook met elkaar. Maar lenen deze boeken zich ook voor zo'n vergelijkend warenonderzoek? Mijns inziens niet.
Er zijn vijf soorten ‘schriftelijk rapporteren’ voor technici te onderscheiden. De eerste is ‘schriftelijk rapporteren in het algemeen’, de tweede ‘technisch schrijven’ voor consumenten. Het gaat hier om bijsluiters, gebruikershandleidingen en allerlei soorten technische instructies. De derde soort is het ‘technisch-wetenschappelijk rapporteren’, over onderzoek, proeven en dergelijke. Verder zijn er beleidsrapporten (teksten die bedoeld zijn om beslissingen uit te lokken), en ten slotte zijn er teksten voor pers, voorlichting en public relations, bedoeld om het brede publiek te informeren.
Tot welke categorie behoren de door Hendrikx besproken boeken? Rapportagetechniek behandelt ‘schriftelijk rapporteren in het algemeen’, Helder rapporteren ‘technisch-wetenschappelijk rapporteren’, en Handleiding voor technisch schrijven ‘technisch schrijven’. Hendrikx vergelijkt dus appels met peren.
Bovendien betwijfel ik sterk of hij de vakliteratuur wel kent. De door hem gewraakte opvatting dat door de lijdende vorm de snelheid van begrijpen met 10% afneemt, is te vinden in Flores d'Arcais en W.J.M. Levelt, Advances in psycholinguistics (2e druk 1974).