Groter dan mij
Schrijf ‘Hij is groter dan mij’ en je riskeert een terechtwijzing. Iedereen heeft tenslotte geleerd dat het moet zijn: ‘Hij is groter dan ik’. Wie na een reprimande over deze kwestie behoefte heeft aan een snedig weerwoord, kan sinds kort terecht bij de wetenschap. Half mei promoveerde de Groningse taalkundige P. Hendriks op een proefschrift waarin zij beweert dat ‘Marie is groter dan mij’ grammaticaal correct is. Het woord dan in een vergelijking kan volgens haar heel goed beschouwd worden als voorzetsel, en daar moet mij achter komen, want het is ook ‘Marie is bij mij’ en ‘Dat komt door mij’.
Veel kranten besteedden aandacht aan deze kwestie, en de reacties bleven niet uit. Zo stelde een lezer van Trouw in een ingezonden brief dat in ‘Marie is groter dan ik’ dan van oudsher een voegwoord is, en dat deze zin een verkorting is van ‘Marie is groter dan ik ben’. Hij concludeerde: ‘Wie een beetje taalgevoel heeft, voelt op zijn klompen aan dat “groter dan mij ben” totaal onmogelijk is.’ In het Nieuwsblad van het Noorden verklaarde dichter en leraar Nederlands Driek van Wissen desgevraagd dat het voorstel van mevrouw Hendriks ‘niet kan’.
Het Nieuwsblad van het Noorden vroeg ook de Taaladviesdienst om een reactie. ‘In de spreektaal kunnen we hier nauwelijks van een fout spreken: grote groepen taalgebruikers kiezen in dit type zin zonder meer voor mij. De beschrijvende grammatica's en adviesboeken raden de taalgebruiker aan hier ik te gebruiken, maar deze regel vindt in de praktijk blijkbaar geen gehoor’, aldus de Taaladviesdienst. Die stelde verder: ‘Als we “Marie is groter dan mij” zouden goedkeuren, dan wijken we daarmee af van wat de meeste naslagwerken op het gebied van taalverzorging en grammatica hierover opmerken. Deze hedendaagse werken worden als norm beschouwd; wie afwijkt van de norm kan geconfronteerd worden met taalkritiek. Bij de beantwoording van taalvragen zullen wij een taalgebruiker geen constructie adviseren waarmee hij het risico loopt zich de ergernis van anderen op de hals te halen. Daarom zullen wij de weifelende taalgebruiker in dit geval erop attenderen dat “Marie is groter dan ik” in de schrijftaal nog steeds als juist gezien wordt.’
Bronnen: De Telegraaf, 11-5-1995; Nieuwsblad van het Noorden, 12-5-1995; Trouw, 23-5-1995