● Omdat/doordat?
? Vaak hoor en lees ik - tot mijn grote ergernis - omdat (reden) in zinnen waar ik zelf doordat (oorzaak) zou gebruiken. Deelt u mijn ergernis, of is de taal op dit punt veranderd en ben ik misschien te streng?
! U bent inderdaad wat aan de strenge kant, vinden wij, al staat u daarin vast niet alleen. Het advies om omdat te reserveren voor een reden en doordat voor een oorzaak, komen we nog steeds tegen in een aantal - weliswaar wat behoudende - adviesboeken. Dat neemt niet weg dat het botst met de praktijk. Daarin gebruiken de meeste taalgebruikers omdat voor een reden én een oorzaak, en doordat uitsluitend voor een oorzaak (dus niet: ‘Ik hou niet van vissen, doordat ik het zielig vind voor de wormen’). En dat is beslist niet iets van de laatste tijd.
Omdat is ouder dan doordat. Oorspronkelijk was het een voegwoord van reden én oorzaak. Pas toen daar het uitsluitend oorzaakgevende doordat bij kwam, ontstond het idee om omdat te reserveren voor een reden, en doordat voor een oorzaak. In de praktijk bleek dit onderscheid van het begin af aan echter moeilijk hanteerbaar.
Moderne taaladviesboeken beschrijven het onderscheid, maar vermelden daar - terecht vinden wij - bij dat het gebruik van omdat voor een oorzaak niet meer af te keuren is. Recente woordenboeken bevestigen deze ontwikkeling. In de elfde druk van de grote Van Dale lezen we bij omdat nog: ‘2. in het alg. (minder verzorgde) spraakgebruik wordt omdat ook gebruikt (eig. ten onrechte) ter verbinding van een oorzakelijke bijzin aan een hoofdzin: dat komt omdat... enz., naast het verzorgder: dat komt doordat...’ Maar in de twaalfde druk is deze tekst gewijzigd in: ‘2. (ter inleiding van een bijzin van oorzaak) doordat: dat komt omdat we te laat vertrokken zijn.’ Ook Koenen en Verschueren geven als tweede betekenis van omdat ‘doordat’, zónder waarschuwende woorden.
Dat de taalgebruiker moeite heeft met de omdat/doordat-regel, komt ongetwijfeld doordat het verschil tussen een reden en een oorzaak niet altijd gemakkelijk te maken is. Voor wie zich toch graag aan het onderscheid wil houden, is er een handig hulpmiddeltje. Een oorzaak geeft een omstandigheid aan die buiten de menselijke wil ligt. Aan een reden ligt meestal een beslissing ten grondslag. Vraag uzelf daarom in geval van twijfel af of een (andere) keuze mogelijk was. Is het antwoord ‘nee’, dan hebt u te maken met een oorzaak; kies dan voor doordat (zoals in zin 1). Zo ja, dan betreft het een reden en is omdat het juiste voegwoord (zoals in zin 2):
1 | Doordat er olie op het wegdek lag, vlogen we uit de bocht. |
2 | Omdat ik vijf weken op vakantie ga, moet ik iets regelen voor de planten. |
Een ander hulpmiddel is de vraagproef. ‘Waardoor vlogen we uit de bocht?’ wijst naar de olie als oorzaak; ‘Waarom moet ik iets regelen voor de planten?’ wijst naar de keuze om op vakantie te gaan. Om en door zijn beter in waarom en waardoor te onderscheiden dan in doordat en omdat.