● Ordeningsproblemen
Het eerste probleem betreft de rangschikking van de rijmrubrieken. In principe is die ordening alfabetisch op grond van de rijmklank. De rijmrubriek deeg - Heeg - kreeg - ... wordt gekenmerkt door de rijmklank EEG, en moet dus gezocht worden tussen EEF en EEK. Maar neem nu het woord goud. Waar zoek je dat: onder AUD, AUT, OUD of OUT? En hoe is de rijmklank van politie of van crash gealfabetiseerd? Behalve in fonetisch gespelde talen als het Italiaans bestaan er geloof ik geen rijmwoordenboeken met een zodanig voorspelbare indeling dat de gebruiker geen opzoekregels hoeft toe te passen en nooit via verwijsrubrieken naar zijn doel moet worden geleid.
kleuterscholen
dolen
capriolen
waterpistolen
plateauzolen
symbolen
onverholen
Het tweede lexicografische probleem doet zich voor in grote rubrieken, die in een rijmrijke taal als het Nederlands bepaald niet schaars zijn. Zulke rubrieken zijn net grabbeltonnen: tussen bergen houtkrullen liggen tien of twintig cadeautjes verborgen. De rijmrubriek IE bevat een handjevol goed bruikbare woorden (drie, knie, wie, zie, poëzie, melodie) en een grote hoeveelheid andere woorden die zich alleen in bijzondere omstandigheden laten inzetten (bougie, mimicry, Krommenie, dactyloscopie en dergelijke). Toch moeten zulke woorden worden opgenomen, want wat heb je aan een naslagwerk als er alleen maar voor de hand liggende rijmen in staan? Het bijzondere dilemma van een rijmwoordenboek is dat volledigheid onherroepelijk ten koste gaat van de overzichtelijkheid. De typograaf mag zijn best doen om woorden met een verschillend lettergrepenaantal of een verschillende cadans duidelijk te markeren, maar dan nog blijven er enkele ondoorploegbare rubrieken over.
Wat zou een elektronisch bediend rijmenbestand een uitkomst kunnen zijn! Het programma kan immers worden geïnstrueerd om naar speciale kenmerken te zoeken. Het zou op bestelling alle -fobieën, -grafieën of -logieën kunnen leveren. Het zou woorden kunnen selecteren naar herkomst (oubli, abri, on-dit, circuit, demi), naar woordvorm (K.I., T.T., L.O.I., CD-i, K.N.M.I.), naar betekenisdomein (hatsjie, allergie, pneumonie, autopsie) en desnoods naar geslacht (Guy, Louis, Isaï, Debussy, Vosmeer de Spie).