Het nut van stijlcheckers
Er is nu ook een stijlchecker voor het Nederlands. Dat is een computerprogramma dat - geïnstalleerd ‘onder’ het tekstverwerkingsprogramma WordPerfect - de schrijver wijst op de taal- en stijlfouten die hij in zijn tekst heeft gemaakt.
De checker is duidelijk nog niet volmaakt, zo bleek uit een test door NRC Handelsblad. Het programma laat een heleboel fouten passeren. Nog erger misschien is het dat de checker bestraffend gaat knipperen bij zinnen waar helemaal niets op aan te merken is; zo maakt hij de schrijver alleen maar onzekerder.
Toch is er ook een andere kant aan de zaak. In dergelijke tests hebben we de neiging de prestaties van de stijlchecker te vergelijken met het commentaar van een deskundige, bijvoorbeeld een auteur van een adviesboek. Maar dat is niet reëel; een tekstschrijver kan zijn tekst niet even laten nakijken door dergelijke personen. Het elektronisch commentaar moet dus vergeleken worden met commentaar dat een schrijver van zijn directe omgeving kan verwachten: van zijn collega's bijvoorbeeld.
Dat is de achtergrond van een experiment van B. Andeweg en J.J. Schoorl (Technische Universiteit Delft). Zij vergeleken het computercommentaar op veertien teksten van hun studenten met het commentaar dat medestudenten op die teksten gaven.
Het resultaat? De medestudenten winnen, vooral omdat ze meer gericht zijn op - direct verwerkbare - verbeteringen, terwijl de computer alleen foutmeldingen geeft. Het voordeel van de checker is de uitgebreide toelichting die de gebruiker met een klik kan oproepen.
Bronnen: NRC Handelsblad, 16-2-1995; B. Andeweg en J.J. Schoorl in: Perspectieven in taalbeheersingsonderzoek, blz. 157-165. Dordrecht, 1994.