● Iedereen behalve hem
In zijn proefschrift legt Komen uit hoe deelwoorden konden veranderen in voorzetsels en voegwoorden. Dat woorden van de ene woordsoort overgaan naar de andere lijkt vreemd, maar het gebeurt wel vaker. Zo wordt de laatste tijd het zelfstandig naamwoord richting steeds vaker gebruikt als voorzetsel: we gaan niet langer naar huis, maar richting huis.
Voor de meeste woorden die Komen bespreekt, heeft die overgang plaatsgevonden in het verre verleden. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het feit dat gedurende het tegenwoordig deelwoord is van een werkwoord (geduren), dat sinds lang verdwenen is. In de middeleeuwen kon gedurende ook achter het zelfstandig naamwoord worden geplaatst: den oorlog gedurende. Nu het een voorzetsel is geworden, kan dat niet meer.
Niet alleen deelwoorden maakten deze ontwikkeling tot voorzetsel of voegwoord door. Komen: ‘Ook behalve is voortgekomen uit gebruik in absolute constructies. Behalve was oorspronkelijk een bijwoordelijke bepaling, bestaande uit een voorzetsel en een zelfstandig naamwoord, bi halve: “bij de helft”, wat zoveel wilde zeggen als “ter zijde”, “apart”. Bi halve Jan betekende dus iets als “Jan terzijde gesteld zijnde”.’
Behalve lijkt zich niet te onderscheiden van andere voorzetsels. Maar anders dan gedurende vertoont behalve eigenschappen op grond waarvan het eerder een voegwoord kan worden genoemd. Vergelijk ‘behalve hij deed iedereen zijn plicht’ met ‘met hem werkt iedereen graag samen’. Na een gewoon voorzetsel volgt de verbogen vorm van het voornaamwoord (mij, hem, ons), na behalve de onverbogen vorm (ik, hij, wij). Tenminste, wanneer het voornaamwoord correspondeert met het onderwerp van de zin:
- | Behalve hij werkt iedereen voorbeeldig. (iedereen is onderwerp) |
- | Behalve hem willen ze iedereen ontslaan. (iedereen is lijdend voorwerp) |
Komen: ‘Je kunt echter horen dat taalgebruikers behalve - net als uitgezonderd, dat dezelfde eigenschap heeft - steeds meer als een gewoon voorzetsel gaan beschouwen. Dat blijkt uit de verbuiging van het voornaamwoord op plaatsen waar het zinsverband dat vereist: Iedereen ging weg, behalve hem. Aan zulke taalfouten kun je zien dat de ontwikkeling zich voortzet.’
J.A.M. Komen, Over de ontwikkeling van absolute constructies. Buijten & Schipperheijn, Amsterdam, 1994. ISBN 90 6064 853 6. Prijs f 50,-.