● De proef op de som
In een film naar een andere bestseller van Lindsey, The Late Great Planet Earth (De planeet die aarde heette...), komt een scène voor waarin computers de namen van wereldleiders analyseren om te zien of er een bij zit die 666 oplevert. Zo'n experiment heb ik ook uitgevoerd. Omdat ik niet beschik over gedigitaliseerde telefoonboeken, encyclopedieën of bestanden van Van Dale, heb ik me beperkt tot de teksten die zich toevallig in mijn computer bevonden. Maar ook die bleken te wemelen van de Beesten.
De meestgenoemde kanshebber voor de status van antikrist in onze eeuw is Adolf Hitler. Volgens de Hitler-sleutel (A=100, B=101...) zijn ook sadist en idioot 666-woorden. En wie zal betwisten dat beide kwalificaties op Hitler van toepassing zijn? Zou het dan toch waar zijn? Getikt was hij ook - nog een 666-woord.
Maar dezelfde sleutel past ook op bisschop Bomers van Haarlem, op de detective Sherlock Holmes, de schilder Ingres, de schrijvers Joost van den Vondel, Isaac Bashevis Singer, Robert Graves en Gérard de Nerval, en de popmuzikanten John Lee Hooker en Alice Cooper. Viking is misschien nog wel in verband te brengen met Hitler, maar eskimo, vriend en satire nauwelijks.
De Hitler-sleutel werkt alleen bij woorden van zes letters (omdat iedere letter minimaal 100 punten krijgt); de computer-sleutel (A=6, B=12, C=18...) levert veel meer treffers op. Henry Kissinger heeft een 666-naam - maar spellinghervormer Kollewijn ook. Omineuze plaatsnamen zijn Jeruzalem, Berchtesgaden (hoofdkwartier van Adolf H!) en Deutschland (van über alles). Maar het werkt ook met minder tot de verbeelding sprekende namen als Pietersen, Smulders en Hoenderloo.
Andere woorden die volgens de computer-sleutel 666 opleveren zijn paragnost, amuletten, exorcisme, kernenergie, en zenuwgif - allemaal personen en zaken die tenminste volgens een deel van de Nederlandse bevolking des duivels zijn. Maar de rekensom komt ook op 666 uit bij reukorgaan, spiraaltje, wereldstad, ooggetuige, koffiemolen, barokcantate, lantaarnpaal, wisecracks, oneliners, kijkcijfers en honderden andere onschuldige woorden.