Onze Taal in de klas
Een belangrijke doelstelling van het Genootschap Onze Taal is de verspreiding van kennis over onze taal. Een van de geschiktste plaatsen daarvoor is het klaslokaal. De afgelopen jaren werden weliswaar steeds meer docenten Nederlands abonnee, en op een enkele school werd wel eens een lesidee aan het tijdschrift Onze Taal ontleend, maar het genootschap wil en denkt méér voor het onderwijs te kunnen betekenen. Zo komt er in 1995 een onderwijsboek van het genootschap uit met Onze-Taalartikelen, voorzien van vragen en opdrachten.
Op de volgende pagina's staan interviews met leerlingen en met docenten Nederlands. Ook is een interview opgenomen met een lid van het Taallab-team, de makers-bedenkers van deze methode in wording voor de bovenbouw van het vwo. Ter kennismaking is een voorbeeldleskatern apart meegeniet. De redactie hoopt op deze manier in contact te komen met enthousiaste docenten. Bij voldoende belangstelling kan een bundel met vervolgkaternen worden samengesteld in samenwerking met het ‘veld’.
Het losse katern is bedoeld om in de klas behandeld te worden. Docenten kunnen het natuurlijk kopiëren. Maar bijbestellingen bij het genootschap zijn even goedkoop, in elk geval handiger, en voor ons een belangrijke graadmeter van de belangstelling (secretariaat Onze Taal, 070 - 3561220). U krijgt dan het aantal bestelde exemplaren van dit katern met een acceptgirokaart toegestuurd. De prijs is f 0,50 per katern. Voor leerlingen is het wellicht een aardige schrijfopdracht om commentaar op te sturen naar de samenstellers van het katern, via het Genootschap Onze Taal.