● Uitzonderlijk populair
Er is echter één uitzondering: de uitdrukking de moeder aller x of de moeder van alle x. De Iraakse leider Saddam Hussein heeft de uitdrukking geïntroduceerd in zijn befaamde uitspraak: ‘De Golfoorlog is de moeder van alle oorlogen’ (Pam), of: ‘de moeder aller veldslagen’ (NRC Handelsblad 1-3- en 12-4-1991). En in 1991 verscheen een boekje getiteld De moeder aller veldslagen. Kroniek van de Golfoorlog (de Volkskrant, Amsterdam 1991).
Max Pam is er niet zeker van of de moeder aller x een versleten Arabische uitdrukking is, of een door Saddam Hussein bedachte frase. Navraag bij de arabist Roel Otten leverde het volgende op. In de koran wordt reeds enkele malen gesproken over de moeder der, bijvoorbeeld in de moeder der steden (Mekka). In moderne Arabische woordenboeken wordt het Arabische umm vertaald met ‘moeder, oorsprong, basis, essentie’ en dergelijke, met als voorbeelden: de moeders der gebeurtenissen ‘de belangrijkste gebeurtenissen’, de moeders der kwesties ‘de belangrijkste problemen’, de moeders der deugden ‘de hoofddeugden’.
De uitdrukking de moeder aller x is onmiddellijk in het Nederlands overgenomen en ontdaan van zijn oorlogszuchtige context. Nu, drie jaar na de Golfoorlog, wordt de uitdrukking nog steeds gebezigd, en het ziet ernaar uit dat het een blijvertje is. Hieronder volgen voorbeelden uit NRC Handelsblad, waarbij tussen haakjes het onderwerp vermeld wordt waarop de uitdrukking betrekking heeft en de datum waarop ze in de krant stond.
De oorspronkelijke oorlogsmetafoor wordt het meest gebruikt in een sportieve context: de moeder aller zwemslagen (de schoolslag; 5-8- en 14-12-1993), de moeder aller sporten (atletiek; 2-3-1992, 13- en 19-8-1993), de moeder aller Wedstrijden (PSV-Ajax; 12-2-1993), de Moeder Aller Finales (uiteraard het wereldkampioenschap voetbal; 23-7-1994).
Ook in politiek verband wordt de uitdrukking vaak gebezigd: de Moeder aller Verdragen (EG-verdrag gesloten in Maastricht; 1-2-1993), de moeder aller guerrilla's (over Joegoslavië, 30-12-1992 en 13-1-1993). In een recensie van het boek van Pam in NRC Handelsblad van 19 juni 1993 wordt over de inval van Saddam Hussein gezegd: ‘De timing van zijn invasie in Koeweit was, achteraf gezien, de moeder van alle blunders.’