● Meerderheid in orde
Welke rol speelt de lettergreepvorm bij de klemtoonregels? Dat laten de onzinwoorden boven dit artikel zien. De klemtoon in fre-zo-ma-to-déek, met de aangegeven lettergrepen, ligt het liefst achteraan, die in es-ti-hi-ro-góndi op de tweede van rechts, en die in ka-pa-tór-ni-tam op de derde van rechts. We zien dat het eerste woord eindigt op een lange klinker gevolgd door een medeklinker. Zulke lettergrepen noemen we ‘zwaar’, en ze hebben graag klemtoon. Andere - bestaande - woorden met zo'n lettergreep zijn: vulkáan, paróol, abrikóos, telefóon, parasíet, surrogáat, schorpióen, diocées, valeriáan, karikatúur, anakolóet, aperitíef, imperiáal, locomotíef.
De laatste lettergreep van het tweede woord, es-ti-hi-ro-gón-di, eindigt op een klinker; dat noemen we een open lettergreep. In zulke gevallen ligt de klemtoon graag op de voorlaatste lettergreep. Bestaande voorbeelden: aláska, majórca, agénda, spaghétti, bonánza, províncie, malándo, esperánto, sombréro, famílie, pijáma, bikíni, spinázie, memísa, macaróni, avocádo, gorgonzóla, palestína, caliméro, panoráma.
De laatste lettergreep van het derde woord, ka-pa-tór-ni-tam, eindigt op een korte klinker gevolgd door een medeklinker; zulke lettergrepen noemen we gesloten. In zo'n geval is klemtoon op de derde lettergreep van rechts een bekend patroon: álcohol, ánanas, pórtugal, zéppelin, álfabet, álbatros, ánorak, álmanak, árchipel, ísraël, napóleon, jerúzalem, pythágoras, abútilon, rinóceros.
Deze regels zijn niet absoluut. Als de
Pagína is geen komisch maar optimaal Nederlands
laatste lettergreep open is bijvoorbeeld, zijn er drie klemtoonpatronen mogelijk: cánada, pijáma, chocolá. Maar er gelden toch twee beperkingen:
1 | verder naar links dan drie lettergrepen komt klemtoon niet voor (pánorama is een niet toegestaan Nederlands klemtoonpatroon) en |
2 | een van de drie patronen is regelmatig: dat van pijáma, panoráma en de andere boven gegeven voorbeelden, alle met klemtoon op de voorlaatste lettergreep, is veruit in de meerderheid binnen deze groep woorden. |