● Verbandwoorden
Met verbandwoorden kun je als schrijver handig de afzonderlijke mededelingen in het gelid zetten. Zeker bij argumenterende verbanden is dat voor de lezer een onmisbare steun in de rug: kleine woordjes als echter of dus kunnen al genoeg zijn om hem of haar de samenhang tussen de ene en de andere zin (een contrast, een conclusie) te laten zien.
In het volgende fragment missen we zo'n wegwijzer node. De lezer moet over voldoende juridische kennis beschikken, wil hij de samenhang tussen de eerste en de tweede zin goed overzien:
Naar aanleiding van uw brief van 20 januari 1992 waarin u bezwaar maakt tegen de u opgelegde navorderingen deel ik u mede dat bezwaren tegen de navorderingsaanslagen niet meer mogelijk zijn. Als u het niet eens bent met de navorderingsaanslagen dient u voor 16 februari 1992 in beroep te gaan bij het gerechtshof te Leeuwarden.
Hoe kan iets niet mogelijk zijn maar toch weer wel? Enig puzzelen brengt aan het licht dat de ontvanger van deze tekst geen bezwaar meer kan aantekenen bij de inspecteur, maar nog wel in beroep kan gaan bij de rechtbank. Met een enkel verbandwoordje zou die tegenstelling tussen bezwaar en beroep zichtbaar zijn:
Naar aanleiding van uw brief van 20 januari 1992 waarin u bezwaar maakt tegen de u opgelegde navorderingen deel ik u mede dat bezwaren tegen de navorderingsaanslagen niet meer mogelijk zijn. Als u het niet eens bent met de navorderingsaanslagen kunt u nog wel in beroep gaan bij het gerechtshof te Leeuwarden. U dient dat voor 16 februari 1992 te doen.
Een tekst wint, kortom, aan samenhang als de verbanden die bedoeld zijn ook daadwerkelijk in de tekst worden uitgeschreven.